Home > Reistips > Met deze 4 tips schiet je de mooiste vakantiekiekjes
fototips voor op vakantie

Met deze 4 tips schiet je de mooiste vakantiekiekjes

Vakantiefoto’s zijn een leuke aandenken aan je vakantie. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familie en vrienden! In principe kan iedereen goede foto’s maken, als je maar weet waar je op moet letten. Natuurlijk maak je met een professionele camera betere foto’s dan met je smartphone, maar met een aantal basiskennis puntjes komt je al een heel eind. Met onze volgende tips maak jij de mooiste foto’s!

1. Vul het frame met wat je leuk vindt

Zie je een interessant onderwerp voor op de foto? Zorg ervoor dat het duidelijk op de foto staat! Als je een mooie bloem wilt fotograferen, moet je die zeker niet van verre afstand schieten. Hoe dichterbij je kunt komen, hoe beter. Zijn er dingen op de achtergrond die minder belangrijk zijn? Dan vallen die vanzelf weg als jij je focust op het onderwerp. Hoe dichterbij je komt, hoe meer detail je ziet. Daarom zijn close-up foto’s van mensen vaak ook zo interessant; je ziet dan alle details en lijnen in het gezicht. Dat zorgt voor emotie in de foto. Maak verder alleen gebruik van de zoomfunctie als het écht moet. Te veel in-of uitzoomen zorgt namelijk voor minder scherpe foto’s. Je benen hebben nog altijd de beste zoomfunctie, gebruik ze!

2. Compositie: gebruik de regel van derden

Een onderwerp centraal stellen zorgt vaak niet voor interessante foto’s. Het kan veel beter door de zogeheten regel van derden toe te passen. Zo gaat de foto meer spreken, oogt het mooier en interessanter.

de regel van derden in fotografie

De regel van derden kun je toepassen door een raster van negen gelijke delen te maken in je fotobeeld. Als jij je onderwerp vervolgens op één van de snijpunten zet, gaat de aandacht daarnaartoe. In het geval van bovenstaande foto wordt je oog getrokken naar de weg en waar deze naartoe leidt. Als de weg in het midden van de foto is geplaatst, wordt de foto een stuk minder interessant! Als je bezienswaardigheden aan het bekijken bent op vakantie, zoals bijvoorbeeld een natuurpark, is het heel handig om deze regel toe te passen. Zo kun je prachtige landschappen fotograferen en de bijzonder wilde dieren.

Tip: verschillende smartphones hebben tegenwoordig de optie om zo’n raster met negen vlakken toe te passen. Deze komt dan automatisch tevoorschijn tijdens het maken van een foto. De Samsung Galaxy Note 8 is hiervan een goed voorbeeld. Bij de camera-instellingen van deze Samsung kun je dit eenvoudig op aanzetten.

3. Ken je camera

Iedere fotocamera is anders en heeft zijn eigen voor-en nadelen. Door te weten wat je camera allemaal wel en niet kan, ben jij je vaak al bewust van alle voor- en nadelen. Loop de camera van bijvoorbeeld je smartphone alvast goed. Zo weet je wat te verwachten. Tegenwoordig zijn er genoeg telefoonmerken die goed inspelen op de fotografietrend. Merken als iPhone en Samsung zijn hierin de échte koplopers. Zo heeft de Samsung Galaxy Note 8 een ingebouwde telelens en groothoeklens. Dankzij deze twee camera’s wordt het mogelijk om live focus toe te passen. Deze live focus houdt in dat de camera bij het maken van een foto automatisch de achtergrond van de foto vervaagd. Hierdoor lijkt het net een foto van een spiegelreflexcamera. Kortom, een echte aanrader!

Samsung Galaxy Note 8

4. Belichting is alles

Een goede foto valt of staat met de kwaliteit van je belichting. Daarbij moet jij je goed bewust zijn van de stand van de zon en de ruimte waar jij je in bevindt. Rond het middaguur is de zon bijvoorbeeld erg fel en wordt het moeilijk om een goede foto te maken. Zonsopgang en zonsondergang zijn daarentegen ideaal. Dan is de lucht vaak aangenaam qua licht. Het “gouden uurtje”, oftewel het eerste en laatste uur zonlicht van de dag, is hierbij de beste tijd. Het licht is dan op z’n mooist. Het is het zeker waard om, als je op vakantie goede foto’s wilt maken, hiervoor uit je bed te komen!

De schaduw of bewolkte lucht kunnen ook uitkomst bieden; door het zachte licht kun je mooie foto’s maken. Maar lukt het niet om jezelf te herpositioneren? Dan kun jij het best met de zon mee schieten. Zo voorkom je zwarte vlekken en kun je goed de hoogtepunten in kaart brengen.

Verder is het zaak om zoveel mogelijk plezier te hebben en, indien nodig, de regels te breken. Heb jij hét perfect shot gevonden? Ga er dan voor! Heb jij nog andere goede fotografie- en reistips? Laat het ons weten in een reactie hieronder of op social media! Vergeet daarbij het artikel niet te liken en delen. Veel fotografieplezier!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*