Home > Reis inspiratie > Zo beveilig je jouw camper tegen diefstal en inbraak
camperbeveiliging

Zo beveilig je jouw camper tegen diefstal en inbraak

Camperbeveiliging is helaas een noodzakelijk kwaad. Ieder jaar weer gebeurt het dat dieven inbreken in campers en spullen stelen, of erger nog: ervan doorgaan met je complete camper om nooit meer teruggevonden te worden. Als eigenaar van een camper moet je daarom maatregelen treffen om de kans op diefstal en inbraak te minimaliseren. En in dit blogartikel geven we je een aantal tips voor het beveiligen van je camper.

Installeer mechanische sloten

Eén van de meest effectieve manieren om je camper te beveiligen tegen diefstal, is door mechavknische sloten te installeren. We onderscheiden de volgende soorten mechanische sloten:

Versnellingsbaksloten

Versnellingsbaksloten (ook wel Bearlock camper genoemd) zijn misschien wel de meest effectieve mechanische sloten die je kunt installeren om je camper te beveiligen. Het slot blokkeert de overbrenging tussen de schakelbak en de versnellingspook, waardoor het niet mogelijk is om vanuit de bestuurderscabine te schakelen. 

Met een sleuteltje haal je het slot van grendel en na de rit verwijder je de sleutel weer waardoor het slot op slot zit. Geen zorgen over dat het sleuteltje in de weg zit, je kunt een het namelijk omklappen.

Het is van belang dat je beseft dat een versnellingsbakslot niet altijd een 100% waterdichte oplossing is tegen het blokkeren van de versnellingspook. Sommige campers bieden namelijk de mogelijkheid om via de motorkap de versnellingspook in zijn vrij te zetten. 

Daardoor kunnen dieven alsnog je camper op een oplader laden en er zo vandoor gaan met jouw camper. En dat brengt ons bij het volgende slot dat je echt moet installeren, een motorkapslot.

Motorkapslot

Het motorkapslot zorg voor een extra vergrendeling van de motorkap van je camper. Waarom is dat nodig? Nou, omdat vanuit de fabriek de meeste motorkapsloten vrij zwak zijn. Dat maakt het relatief eenvoudig om de motorkap open te breken en de versnellingsbak in zijn vrij te zetten of waardevolle onderdelen buit te maken, zoals bijvoorbeeld de accu.

OBD slot

Het OBD slot is een slot dat bij veel campereigenaar niet bekend is. En dat is zonde, want via de OBD stekker kunnen hackers nieuwe sleutels programmeren waardoor ze zo met jouw camper weg kunnen rijden. Het OBD slot blokkeert de toegang tot de OBD stekker waardoor je een hoop ellende kunt voorkomen. Absoluut de investering waard.

Andere maatregelen dan mechanische sloten installeren

Naast het installeren van mechanische sloten zijn er nog diverse andere maatregelen die je kunt treffen op het gebied van camperbeveiliging. Dit heeft vooral te maken met je gedrag. Zet je camper alleen op speciaal aangewezen camperplaatsen als je hem achterlaat. Op camperplaatsen zijn andere campereigenaren aanwezig en dat zorgt voor sociale controle waardoor de kans op diefstal en inbraak aanzienlijk kleiner wordt.

Daarnaast is het aan te raden om altijd alle ramen en deuren te sluiten als je de camper verlaat en waardevolle spullen uit het zicht te halen. Op die manier maak je het zo min mogelijk aantrekkelijk voor dieven om een inbraakpoging te wagen.

Dat waren onze tips. We adviseren je met klem om ze allemaal toe te passen omdat het verlies van je camper niet alleen een verlies van een eigendom is maar het ook je vakantie verpest.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*