Home > Reistips > De meest voorkomende fietsongevallen tijdens vakanties en hoe voorkom je ze?
fietsvakantie

De meest voorkomende fietsongevallen tijdens vakanties en hoe voorkom je ze?

Het zomerseizoen is opnieuw in volle gang. De uittocht naar landen als Frankrijk, Duitsland en Spanje neemt dag na dag grotere proporties aan. Ook bij hulpverleningsdiensten staat de telefoon vaak roodgloeiend. Na autopech blijken vooral fietsongevallen aan de basis te liggen van heel wat vakantieleed. Voorkomen is dan ook beter dan genezen. Maar waar loop je het meeste risico op fietsongevallen en wat kan je doen om ze te voorkomen?

Opletten in berggebieden

Vooral fietstoeristen blijken een groter risico te lopen. Het merendeel van de ongevallen vindt dan ook plaats in de bergen. Vaak zijn het de afwijkende lokale omstandigheden die aan de basis van het fietsongeval liggen. Denk bijvoorbeeld aan smalle wegen met druk verkeer waar bovendien ook fietspaden ontbreken.

Ook lokaal verkeer is een boosdoener

Nederland is een echt fietsland en ook onze fietsinfrastructuur behoort tot de beste van Europa. In het buitenland is dat echter lang niet altijd het geval. Vooral buiten Europa wordt fietsen in drukke verkeerssituaties afgeraden.

Toch is het ook in Europese landen vaak opletten geblazen. Belgisch Vlaanderen behoort na Nederland en Denemarken tot de drukste Europese fietsgebieden. Indien het aantal dodelijke fietsongevallen gewogen wordt ten opzichte van de totale bevolking, behoort het echter ook tot de slechtste spelers van Europa. Uiteraard spelen de vele buitenlandse fietstoeristen daar een belangrijke rol in. Toch toont het eveneens aan dat je in het buitenland maar beter goed oplet tijdens het fietsen.

Andere factoren

Tot slot spelen er nog heel wat andere factoren een rol bij het verklaren van de vele fietsongevallen tijdens vakanties. Zo zijn vakantiegangers bijvoorbeeld vaker dronken. Zeker bij studenten die trekken naar klassieke uitgaansregio’s zoals Calella is dat het geval. Dronken fietsen is echter een heel slecht idee. Ook het type fiets blijkt een rol te spelen: zowel het risico op een ongeval als de uiteindelijke schade blijkt bijvoorbeeld groter te zijn bij een elektrische fiets.

Tref voorzorgsmaatregelen

In principe gelden dezelfde tips als bij het fietsen in Nederland: zorg ervoor dat je steeds goed zichtbaar bent, ken de verkeersregels en leg de nodige voorzichtigheid aan de dag. Let ook op bij het huren van fietsen en ga de veiligheid van die fietsen na. Huur geen elektrische fiets als je niet gewoon bent om met zo’n fiets te rijden. Tandems zijn in dat opzicht al even gevaarlijk.

Tref tot slot ook maatregelen voor wanneer het alsnog misloopt. Neem een klein EHBO-setje en een herstellingskit mee tijdens de fietstocht. Laat een aanrijdingsformulier jou vergezellen en doe ook verzekeringstechnisch het nodige. Jouw fiets verzekeren is bijvoorbeeld een eerste goede stap. Op vlak van aansprakelijkheid kom je bovendien al snel uit bij een AVP-verzekering. Ook een reisverzekering is uiteraard geen overbodige luxe.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*