Home > Reistips > Budget vakantie: 10 tips die je helpen besparen
Budget vakantie

Budget vakantie: 10 tips die je helpen besparen

Elke vakantie is het weer vrezen met grote vreze dat je ver buiten je budget raakt. Het vooraf maken van een kostenraming zorgt er meestal wel voor dat je een globale indruk krijgt van de kosten van je reis, maar hoe zorg je er nu toch voor dat je die kosten een beetje drukt? Wij geven je een aantal tips die je kunt toepassen voorafgaand en tijdens je reis!

1. Op tijd of lastminute boeken

Wat betreft het boeken van vakanties (of dat nu om het reserveren van campings en hotels, het boeken van een vlucht of het vastleggen van een all-inclusive vakantie gaat), zijn er twee regels voor een budget vakantie: óf je boekt vroeg (het liefst al maanden van te voren), óf je boekt op het allerlaatste moment.

Als je in april/mei gaat zoeken naar een vliegticket voor de zomervakantie, betaal je vaak 100 euro per persoon meer dan wanneer je datzelfde ticket in oktober het jaar ervoor had geboekt. Andersom geldt: denk je op donderdagavond “Ik heb zin om volgende week de zon op te zoeken”, dan kun je meestal heel voordelige georganiseerde reizen vinden.

2. Buiten het hoogseizoen gaan

Voor mensen met kinderen is dit niet mogelijk, omdat zij gebonden zijn aan de schoolvakanties. Maar heb je nog geen kleintjes waar je rekening mee moet houden, dan kun je het hoogseizoen misschien wel ontwijken. Je zult merken dat de prijzen in het laagseizoen veel lager liggen!

In veel landen hanteren ze overigens ook ‘middenseizoen’-prijzen, waarmee je wel iets goedkoper uit bent dan in het hoogseizoen, maar je nog steeds niet écht een budget vakantie hebt. Voordeel is wel dat je profiteert van redelijk weer, terwijl dat in het echte laagseizoen juist meestal niet zo is.

3. Onbekend gebied opzoeken

De meest toeristische landen zijn vaak ook het meest prijzig. Zo is Costa Rica duurder dan buurland Nicaragua, kun je in Azië voor een budget vakantie beter naar Cambodja dan Thailand en is kamperen in Polen goedkoper dan je tent opzetten in Italië.

Wil je dus een budget vakantie, zoek dan eens onbekend(er) gebied op. Oostbloklanden hebben vaak heel veel schoons te bieden en ook voor verre reizen naar Azië en Midden- en Zuid-Amerika loont het om eens naar de iets minder populaire landen te kijken. Vaak bíjna net zo mooi en een stuk aangenamer voor je portemonnee.

4. Hotelkamers vergelijken

Deze ligt redelijk voor de hand, maar is toch niet voor iedereen vanzelfsprekend. Hotelboekingsite Booking.com is natuurlijk hartstikke handig, maar ze hebben niet altijd de goedkoopste aanbiedingen. Heb je een toffe B&B gevonden, check dan nog even via een site als Trivago.nl of Hotelvergelijk.com of je écht de beste deal hebt. Scheelt weer een paar euro’s!

5. Zelf dingen regelen

Hartstikke handig natuurlijk, een reisbureau binnenlopen, je wensen doorgeven en zij regelen alles voor je. Het enige wat jij hoeft te doen is je koffer pakken en het vliegtuig in stappen. Voor degenen die een budget vakantie willen, is dit echter geen goed idee.

Het is namelijk bijna altijd voordeliger om je zaken zelf te regelen. Ga zelf op zoek naar een betaalbaar vliegticket, regel je eigen accommodatie en als je een visum nodig hebt, plan je een keer een middagje Den Haag voor een bezoekje aan het consulaat. Het is vaak helemaal niet moeilijk, maar je moet er wel meer moeite voor doen. Het resultaat? Besparing! Maar ook online is het erg eenvoudig. Vraag bijvoorbeeld je visum Sri-Lanka of visum Vietnam eenvoudig online aan! Wel zo makkelijk.

6. Vliegtickets vergelijken

Eigenlijk net zo eenvoudig als het vergelijken van accommodaties. Via sites als Skyscanner.nl en Momondo.nl vind je de beste ticketdeals. Gebruiksvriendelijke websites waarmee je talloze euro’s kunt besparen. Je budget vakantie begint meestal op een van deze sites!

7. Niet op de hotspots eten en drinken

Je doet je portemonnee oprecht pijn als je onder de Eiffeltoren een kopje koffie gaat drinken of bij de Trevifontein een broodje bestelt op het terras. Hier betaal je namelijk echt de hoofdprijs. Deze tip geldt wereldwijd, voor alle hotspots: waar je ook bent, sla een paar straatjes in en loop even 5 minuten van de toeristische trekpleister vandaan – de prijs voor een cappuccino daalt per stap die je zet.

8. Het openbaar vervoer pakken

Comfortabel, snel en makkelijk is het, een huurauto. Maar er hangt ook een prijskaartje aan. Heb je de tijd en vind je het ook wel leuk om eens op een andere manier te reizen? Kies er dan voor om met het openbaar vervoer te gaan.

De meeste landen hebben uitstekende bus- en treinverbindingen tussen de verschillende steden en het reizen met het openbaar vervoer is vele malen voordeliger dan met een huurauto. Een budget vakantie betekent soms dus ook even uit je comfort zone stappen!

9. Gewoon boodschappen doen

Dit is met name ideaal als je over een huisje of appartementje beschikt of wanneer je op kampeervakantie bent. Een van de makkelijkste manieren om te besparen op vakantie is om gewoon boodschappen te doen in de lokale supermarkt.

In plaats van elke avond uit eten gaan, kun je er ook eens voor kiezen om in je keukentje een lekkere maaltijd in elkaar te draaien. En een luxe lunch op het terras is ook niet nodig als je een overheerlijk stokbroodje kunt beleggen met de lekkernijen de supermarkt.

10. Gratis bezienswaardigheden bezoeken

Een laatste tip die veel reizigers onderschatten, is het bezoeken van gratis bezienswaardigheden. Lang niet alle ‘attracties’ in toeristische plaatsen zijn betaald – je moet alleen weten waar je moet zoeken. Het internet kan je hier op voorhand goed bij helpen. Zoek naar ‘gratis bezienswaardigheden’ of kijk eens op de Wikitravel-pagina van jouw bestemming.

Neem even Rome als voorbeeld: het Colosseum is natuurlijk prachtig van binnen, maar als je voor het hele gezin een entreekaartje moet betalen, komt er van je budget vakantie al gauw weinig meer terecht. Je kunt dan beter een (gratis) wandeling langs de buitenkant van het Colosseum maken en via het (gratis) Circus Maximus naar de gezellige wijk Trastevere lopen.

Heb je nog meer tips die je helpen een budget vakantie te houden? Deel het met ons in de reacties!

About Otto van der Laar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*