Home > Reis thema's > Actieve reizen > Dagje uit tip: bezoek ‘de Koeienmarkt’ in Woerden
woerden dagje uit tip

Dagje uit tip: bezoek ‘de Koeienmarkt’ in Woerden

Woerden is dé ”hoofdstad” van het Groene Hart. Dit oer-Hollandse natuurgebied bevindt zich midden in de Randstad tussen onder andere Rotterdam, Utrecht en Amsterdam. Naast dat de stad prachtig is om te zien, vinden er ook regelmatig evenementen en activiteiten plaats die geschikt zijn voor jong en oud. Vandaag vertellen we meer over ‘de Woerdense Koeienmarkt’ én ‘de Nacht van Woerden’. Beiden zijn absoluut het bezoeken waard!

Geschiedenis van de Koeienmarkt

De eerste jaarmarkt vond op plaats 5 juli 1410, nadat Jan van Beieren toestemming had gegeven. In die tijd werden er twee verschillende jaarmarkten georganiseerd: één voor koeien (tijdens Sint Victor) en één voor paarden (drie dagen voor Sint-Petrus). Voor de zestiende eeuw bestond de jaarmarkt uit een veemarkt en was het vee te vinden in de Voorstraat, Kerkstraat, Havenstraat en Kruisstraat. Na de zestiende en zeventiende eeuw werd dit evenement verrijkt met entertainment in de vorm van standwerkers en muzikanten. In de twintigste eeuw kwam er een kermis bij en ontstond de mogelijkheid om staanplaatsen te huren. Tegenwoordig staan er tijdens ‘de Koeienmarkt’ ook honderden kraampjes in de winkelstraten van Woerden. Verder worden er shows gegeven met landbouwvoertuigen zoals tractoren.

De Nacht van Woerden

De Koeienmarkt gaat gepaard met één van de leukste evenementen die Woerden rijk is, namelijk: ‘de Nacht van Woerden’. Dit evenement vindt traditiegetrouw plaatst op de avond vóór de Koeienmarkt. Tijdens ‘de Nacht van Woerden’ worden en veldrijwedstrijden gehouden waar de beste veldrijders de strijd met elkaar aangaan op het Woerdense toneel. Ook vinden er op het Kerkplein feesten plaats in de vele kroegen én in een grote overdekte tent. Wanneer de laatste mensen zijn uitgefeest beginnen de boeren met het uitladen van de koeien en het voorbereiden van de ‘Koeienmarkt’.

De Woerdense ‘Koeienmarkt’

‘de Koeienmarkt’ is een eeuwenoude traditie in Woerden die zoals ‘de Nacht van Woerden’ in het stadshart plaatsvindt. Dit evenement wordt elk jaar weer gevuld met diverse activiteiten die geschikt zijn voor zowel kinderen, jongeren als ouderen. Wil je er in oktober een dagje op uit en de authentieke sfeer van de binnenstad van Woerden proeven? Dan raden we je aan om dit evenement niet te missen! Een koeienshow, een kermis, een streekmarkt, een braderie, een kinderboerderij én een landbouwwerktuigenshow. Er valt genoeg te beleven! De Koeienmarkt vindt dit jaar plaats op 26 oktober en is gratis te bezoeken.

Ga jij dit jaar naar ‘de Koeienmarkt’ van Woerden of ben je er ooit geweest? Laat het ons weten in een reactie!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*