Home > Reis thema's > Actieve reizen > Eindeloos veel tips voor een actieve vakantie in Texel
texel-vuurtoren

Eindeloos veel tips voor een actieve vakantie in Texel

Op het grootste Waddeneiland van Nederland is er haast geen stilzitten en zonnen bij. Op zoek naar een actieve vakantie? Blijf dan lekker in Nederland en ontdek in deze blog wat Texel jou te bieden heeft!

Activiteiten

In het zuidelijk deel van De Slufter(vallei) kan je heerlijk wandelen met een horizon breed uitzicht. Via het fietspad langs de Zanddijk zijn de wandelpaden goed te bereiken. Bij de Slufterweg is het mogelijk om ook met een rolstoel over de Zanddijk te komen.

De vuurtoren van Texel biedt een uitzicht over zee aan 3 kanten (bij goed weer uiteraard). Als het meezit kijk je uit over Vlieland, Wieringen en Den Helder. De vuurtoren is 47 meter hoog en kost slechts 4 euro per persoon, kinderen onder 3 jaar zijn gratis.

Voor elke leeftijd is een dagje zeehonden kijken bij Ecomare een uitstekende bezigheid. Er is een vaste groep zeehonden en een zeehondenopvang. Bruinvissen zijn hier ook te bekijken van dichtbij en de kinderen mogen er zelfs mee spelen via onderwaterramen.

Natuurgebied

Waar Texel zeer bekend om staat zijn de wadden. Er worden wandeltochten georganiseerd en er is een grote kans om zeehonden te spotten. Je vertrekt zodra het tij is (laag water) langs een zandbank, de tocht duurt ongeveer 3 uur.

Texel leent zich door het grote natuurgebied uitstekend voor paardrijden en fietsen. Paardrijden mag in de winterperiode van 1 oktober tot 1 mei op het gehele strand. In de zomerperiode van 1 mei tot 1 oktober is het alleen toegestaan op speciaal daarvoor aangewezen gedeelten. Fietsen mag altijd en overal! Er is voor 140 km aan fietspad te vinden op Texel, met een grote keuze uit verschillende routes. Een aanrader is om tussen de prachtige duinen te fietsen.

Bron: Jackie Groesbeek

Bron: Jackie Groesbeek

Ben je een echte dare devil en durf je het aan om de hoogte op te zoeken? Maak dan gebruik van het paracentrum Texel dat bekend staat om cursussen parachutespringen. Vind je uit een vliegtuigje springen toch een beetje eng…geen probleem! Je kan er ook voor kiezen om een rondvlucht te maken van 15, 30, 45 of 60 minuten waarbij je veel informatie zal verkrijgen van de piloot.

Toch liever laag bij de grond? Ook dat kan op Texel! Er zijn 2 surfscholen op Texel, Surfschool Texel en Surfschool Foamball. Hier kan je surf les volgen en surfmateriaal huren. Doordat het eiland aan de Noordzee ligt kan het behoorlijk winderig zijn en dit is dan weer handig voor de zeilliefhebbers. Ook zwemmen kan uitgebreid gedaan worden op het eiland.

Eten en drinken

Trek gekregen van al die activiteiten? Breng dan een bezoekje aan Vispaleis rokerij Van der Star in Oudeschild. Waar elke dag verse vis te vinden is die, die ochtend bij de visafslag is gekocht. De prijs ligt iets hoger dan je misschien gewend bent voor kibbeling of een lekkerbekje. Maar zodra de eerste hap binnen is smaakt het boven verwachting goed. Ben je in de buurt van de Koog geëindigd met je fietstocht of winkelroute, neem dan even een kijkje bij Bistro 110. Het zit heerlijk knus, heeft een leuke bediening en het eten smaakt heerlijk (aanrader: de saté van kippendijen!).

Ben je opzoek naar een groot en gezellig terras waar je lekker na kan borrelen? Ga dan naar restaurant Vogelhuis Oranjerie, ook te vinden in de Koog. Na een dag vol activiteiten en zware inspanningen mag je jezelf best verwennen! Doe dit met heerlijk vers ijs van de IJs boerderij Labora (ook leuk voor overdag met een speeltuin voor de kids).

Verblijf

Er zijn in Texel heel veel plekken om te verblijven omdat het een toeristisch eiland is en daar wordt goed op ingespeeld. Bij de meeste accommodaties zijn er veel activiteiten voor kinderen georganiseerd. Dennenoord is een park waarbij je uit lodges, bungalows of zelfs een chalet of villa kan kiezen. Een vrij luxe verblijfplek dus, waar een animatieteam klaarstaat voor de kinderen. Ook zijn er speeltuinen en sportvelden en is er de mogelijkheid om kinderfeestjes te organiseren. Wil je meer rust bekijk dan Villapark Kamperfoelie eens, dit park biedt veel privacy en een behoorlijke ruimte tussen jou en je buren. Voor de kinderen is er echter maar een kleine speeltuin tot beschikking, het park is echt bedoeld voor rust en luxe.

Tot slot is er nog een heel groot vakantiepark met alles erop en eraan, genaamd De Krim. Op dit park zijn tal van activiteiten beschikbaar voor kinderen. Er zijn onder andere een indoor kinderspeelparadijs, manege en indoorbowlingbaan tot de beschikking. Op dit park is er de keuze uit bungalows, chalets, campingplaatsen en villa’s. Voor benodigdheden is er zelfs een kleine spar naast de receptie, een echte aanrader als je het mij vraagt!

Nu heb je genoeg tips voor een actieve vakantie op Texel. Waar wacht je nog op?

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*