Home > Reis inspiratie > Dit zijn de drukst bezochte vliegvelden van Europa
drukke vliegvelden van Europa

Dit zijn de drukst bezochte vliegvelden van Europa

Ondanks dat Europa maar een klein continent is, wordt er veel gevlogen. Niet alleen binnen het continent, maar ook daarbuiten. Europa telt een groot aantal grote vliegvelden. De belangrijkste steden van Europese landen beschikken vaak over een eigen vliegveld. De grootste luchthavens van Europa zijn diegene waar passagiersstromen van grote luchtvaartmaatschappijen samenkomen en zo ook kunnen overstappen op intercontinentale vluchten. Om die reden speelt ook ons eigen Schiphol een belangrijke rol in het mondiale vliegverkeer. Wat de drukste vliegvelden van Europa zijn, lees je hier.

1. Londen Heathrow Airport

Met stip op nummer één staat Heathrow Airport in de Britse hoofdstad Londen. Jaarlijks is deze luchthaven goed voor maar liefst bijna tachtig miljoen passagiers. Dat zijn omgerekend bijna 220.000 passagiers per etmaal. Alleen al tussen Amsterdam en Londen gaan dagelijks ruim 35 vluchten. Ook reist een groot deel van de passagiers tussen Londen en de Verenigde Staten. Behalve het grootste vliegveld van Europa is Heathrow het op drie na grootste ter wereld. Het gigantische vliegveld beschikt over vijf terminals. Uitbreiding is inmiddels niet meer toegestaan.

2. Charles de Gaulle, Parijs

Aéroport de Paris Charles de Gaulle is de grootste van de twee luchthavens in de Franse hoofdstad. Hij werd vernoemd naar Charles de Gaulle, een Frans militair en politicus. Het vliegveld ligt 25 kilometer ten noordoosten van Parijs, vlakbij Roissy. Daarom wordt het vliegveld soms ook zo genoemd. Charles de Gaulle verwerkt op jaarbasis rond de zeventig miljoen passagiers. Tussen dit vliegveld en Amsterdam bestaan twaalf verbindingen per dag. Het is een belangrijk vliegveld in de alliantie Air France-KLM. De luchthaven bestaat uit drie terminals.

3. Amsterdam Aiport Schiphol

Op de derde plaats vinden we ons eigen vliegveld Schiphol, dat jaarlijks goed is voor bijna net zoveel passagiers als het Parijse Charles de Gaulle. Op wereldniveau is het de veertiende grootste luchthaven. Schiphol heeft één terminal, die in drie aankomst- en vertrekhallen is verdeeld. Wat kwaliteit betreft beschikt het over de op één na hoogste normering. Schiphol behoort tot de vier grote overstapluchthavens van Europa, ook wel een hub genoemd. Vanaf de Amsterdamse luchthaven kun je naar bijna 300 bestemmingen reizen, twee keer zoveel als vanaf Londen Heathrow!

4. Frankfurt Airport

Frankfurt Airport, ook wel Frankfurt am Main Airport genoemd, is de belangrijkste luchthaven van Duitsland. Een groot deel van de passagiers reist via Frankfurt naar andere bestemmingen, wat het één van de belangrijkste overstapluchthavens van Europa maakt. Het vliegveld beschikt over twee passagiersterminals en een kleine First Class Terminal waar alleen Lufthansa opereert. In totaal mag Frankfurt Airport op jaarbasis op ongeveer 65 miljoen passagiers rekenen. Op de lijst van ’s werelds drukste vliegvelden neemt het de dertiende plaats in.

5. Istanbul Airport

Waar voorheen het Istanbul Atatürk Airport (genoemd naar de eerste president van Turkije) het grootste van het land was, is deze nu gesloten. De ‘Grote Verhuizing’ noemden de Turken het zelf, naar het nieuwe Istanbul Airport. Het eerste deel daarvan opende in oktober van 2018, het tweede deel in april van 2019. Dit vliegveld geldt als een mondiale ‘hub’, oftewel overstapvliegveld, om zo Azië, Afrika en Europa met elkaar te verbinden. Zodra het gehele vliegveld operationeel is, verwacht men een capaciteit van 200 miljoen passagiers op jaarbasis.

6. Madrid Barajas Airport

De Spaanse hoofdstad heeft wat oppervlakte betreft het allergrootste vliegveld van het continent. In 2006 is het vliegveld flink uitgebreid en mag het zich sindsdien tot de top rekenen. In 2014 veranderde de luchthaven zijn naam in Adolfo Suárez Madrid-Barajas, maar velen blijven de oude naam nog gebruiken. De luchthaven telt vier terminals, waarvan de nieuwste (T4) de grootste luchthaventerminal van Europa is. Het vliegveld gebruikt niet zijn gehele capaciteit, waardoor vertragingen zelden voorkomen. Madrid Barajas is een grote hub, dit in tegenstelling tot andere Spaanse vliegvelden zoals Valencia Airport, dat uitsluitend continentale vluchten faciliteert.

7. Barcelona Airport

Natuurlijk kan het niet anders dan dat we ook de tweede stad van Spanje in deze lijst terugvinden. Barcelona El Prat Airport is het vliegveld van de Catalaanse hoofdstad. De snelgroeiende luchthaven wordt vooral aangedaan door prijsvechters zoals Vueling en Ryanair. Officieel heet het vliegveld sinds februari van 2019 Barcelona El Prat Josep Tarradellas Airport, naar de voormalige president van Catalonië. Rond de vijftig miljoen passagiers maken op jaarbasis gebruik van deze luchthaven, die op 15 kilometer afstand van Barcelona zelf ligt.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*