Home > Reisbestemmingen > Europa > Een verre motorreis maken: zo bereid je je goed voor
Verre motorreis

Een verre motorreis maken: zo bereid je je goed voor

Een motorreis is voor iedere motorliefhebber de perfecte manier van op vakantie gaan. Het liefst dan ook op eigen motor. Meestal leg je tijdens dat soort reizen behoorlijk wat kilometers af naar fantastische bestemmingen en door de mooiste gebieden. Maar hoe bereid je zo’n motorreis nou goed voor?

De motor zelf

Je hebt speciale ‘toermotors’, die extra geschikt is voor het maken van lange reizen. Dit betekent overigens niet dat dit het enige type motor is waar je lange afstanden mee kunt rijden. Maar een toermotor heeft wel een paar bijzondere eigenschappen.

Zo heeft deze motor een grote plek voor bagage en een plek om achterop te zitten. Zowel de bestuurder als de medepassagier kunnen comfortabel zitten voor langere tijd. Ook heeft de motor geen moeite met het gewicht dat je meeneemt.

Ben je een beetje handig? Neem dan ook wat basisgereedschap mee, voor het geval er onverwachts iets los komt te zitten. Uiteindelijk is het dan toch handig om een garage op te zoeken, maar dan kun je het eerste plak- en herstelwerk in elk geval zelf doen.

Hotels of kamperen?

Misschien heel vanzelfsprekend, maar afhankelijk van of jij en je reisgenoten gaan kamperen of hotels pakken, stel je je reisbenodigdheden samen. Avontuurlijke motorrijders gaan liever kamperen: zij zullen goed moeten uitzoeken wat mee te nemen. Houd dit het liefst zo licht mogelijk, dat scheelt weer sjouwen.

Slaap je liever in hotels? Zorg er dan voor dat je genoeg mogelijkheden qua slaapplaatsen hebt: je wilt niet ergens stranden. Ook is het met grotere groepen reizigers vaak lastiger om één hotel te vinden waar iedereen kan verblijven. Bespreek dit, wanneer van toepassing, ook in jullie groep.

Wat je ook doet: de bagage die je meeneemt moet veilig op de motor vervoerd worden. Schaf goede, afsluitbare koffers aan of gebruik waterdichte tassen die je goed op de motor kunt bevestigen.

Kamperen

Hoeveel kilometers rijd je op een dag?

Dat hangt heel erg van jou, je reisgenoten en je plannen af. Bepaal voor jezelf een prettig reistempo en zorg voor voldoende rust tussen het motorrijden door. Over het algemeen leg je op de wat langere rijdagen tussen de 800 en 1000 kilometer af, terwijl je op de wat rustigere rijdagen tussen de 200 en 500 kilometer rijdt. Maar, zoals gezegd, dat mag je echt helemaal zelf bepalen!

Speciale routes

Wanneer je van plan bent lange afstanden af te leggen, is het niet verstandig om de smalste weggetjes te kiezen. Daar ben je namelijk veel tijd mee kwijt. Tegelijkertijd zijn dat vaak wel de mooiste routes – via de snelweg kun je je vlot verplaatsen, maar zie je stukken minder.

Gelukkig zijn er landen die dat begrijpen. In een aantal landen zijn doorgaande routes als alternatief voor de snelweg aangegeven. Zo heb je in Frankrijk de Bison Futé-routes. Deze routes zijn makkelijk te volgen dankzij duidelijke bordjes en zijn uitstekend voor motorrijders.

Wegwerkzaamheden

Let erop dat je, ongeacht het seizoen, te maken kan hebben met (soms grote) wegwerkzaamheden, afzettingen en omleidingen. Soms moet je een flinke omweg maken en had je, als je van tevoren op de hoogte was geweest, een mooiere route uit kunnen kiezen. Bereid je daarom goed voor, dat scheelt in je reisplezier!

Hulp onderweg

We hopen het natuurlijk niet, maar mocht je onverhoopt langs de weg stil komen te staan, is het wel zo handig als iemand je kan komen oppikken en helpen. Overweeg je dan ook te verzekeren bij een partij als de ANWB of Route Mobiel voor hulp in het buitenland. Ben je al lid voor de wegenwacht in Nederland? Check dan ook even hoe het zit met dekking in het buitenland, want vaak moet je daar iets extra’s voor afsluiten.

Verkeersregels en verzekeringen

Controleer voor vertrek de verkeersregels en verkeersgewoonten in de landen die je gaat doorkruisen met je motor. Ook is het handig om te weten of je aan bepaalde veiligheidsvoorschriften moet voldoen, zoals het meenemen van een veiligheidshesje of alcoholtest.

Tot slot is het natuurlijk van belang om goed verzekerd op weg te zijn. Je motor is in Nederland als het goed is al verzekerd, maar hoe zit het met de dekking van je motorverzekering in het buitenland? Controleer dat bij je verzekeraar of maak een vergelijking en stap over. Sluit daarnaast een kortlopende of doorlopende reisverzekering af voor onder andere je bagage en eventueel medische kosten, als je daar nog niet voor verzekerd bent vanuit je zorgverzekering. casino sounds

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*