Home > Reis inspiratie > Rondreizen in Schotland buiten de gebaande paden
reizen door schotland

Rondreizen in Schotland buiten de gebaande paden

Als je een rondreis in Schotland wilt maken, maar zonder asfaltwegen, dan is een zeilreis met een zeiljacht de ideale manier. Het mooie van deze rondreizen is dat je op plekken komt die normaal onbereikbaar zijn en al je spullen reizen vanzelf mee, wel zo makkelijk. Puur op windenergie en gebruikmakend van het getij zeil je van de ene plek naar de andere. Elke dag ben je weer in een nieuwe haven of ankerplek en na het zeilen is er ook tijd voor een mooie wandeling en/of een leuke pub.

Zeilvakantie met of zonder zeilervaring

Zeilervaring heb je niet nodig, de bemanning legt alles uit, daarna bepaal je zelf of je fanatiek mee wilt doen of gewoon wilt genieten en relaxen. Je komt aan boord in een groepje gelijkgestemden terecht; mensen die houden van het water, natuur en rondreizen. Er zijn slaapplaatsen voor 8 passagiers plus twee bemanningsleden. In de kajuit is een ruime zithoek met keuken er zijn natuurlijk ook wc’s en douches aan boord.

Door het samen zeilen ontstaat er snel een groepsgevoel en een leuke sfeer. Slapen en eten doe je aan boord en de laatste avond ga je met zijn allen uit eten.

Rondreizen met sightseeing

Op sommige van deze rondreizen is extra tijd ingepland voor sightseeing. In het vaarschema, bij de categorie C zeilreizen, kun je in de omschrijving lezen waar en wat de mogelijkheden zijn. De land excursies variëren van langere wandelingen, zoals naar de bekende “ old man of Storr” op het eiland Skye, tot het bezoeken van bijvoorbeeld een whisky distilleerderij.

De weersomstandigheden, de natuur en de havens zijn zeer afwisselend, er is genoeg wind en de kusten zijn onbeschrijflijk mooi. De gastvrijheid is ongekend en men is hier oprecht blij om toeristen te ontmoeten. Schotland is niet voor niets verkozen tot mooiste vaargebied ter wereld door de prestigieuze ‘Sailing Today Awards’ en verslaat daarmee vaargebieden zoals Griekenland, Turkije en de Caraïben!

Fair Isle & de Shetland eilanden

Ten noorden van Schotland liggen de Orkney en Shetland eilanden, vanwege het ontbreken van bomen oogt het landschap desolaat en ruig. Fair Isle is absoluut een topbestemming, dit kleine eilandje ligt midden tussen de Orkney en Shetland eilanden in. In het prachtige kleine haventje is niets behalve strand, kliffen, zeehonden, puffins en een vogel observatorium dat tevens dienstdoet als bar met speciaal Walhalla bier. Vanwege het ontbreken van toerisme, kun je de Puffins (Papegaaiduikers) tot op 2 meter naderen, een onvergetelijke en unieke ervaring. Bovendien is Fair Isle alleen met een boot te bereiken wat de beleving extra bijzonder maakt.

Eten aan boord

Behalve de schipper vaart er ook een bootsman/vrouw mee die ook kookt. Voor de liefhebber wordt er graag vegetarisch gekookt. Kortom, deze rondreizen zijn een echte aanrader, zeil ook mee met een unieke rondreis in Schotland buiten de gebaande paden!!

About Bert en Anneke Muller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*