Home > Reis inspiratie > Shoppen in Turkije
shopping bags

Shoppen in Turkije

Denk je aan Turkije, dan denk je aan de prachtige gekleurde specerijen, de vele snuisterijen en het afdingen op de talloze markten die Turkije rijk is. Wij hebben de vijf beste plaatsen om heerlijk te kunnen shoppen voor je op een rijtje gezet.

Safranbolu

In de provincie Karabük ligt de stad Safranbolu, welke voorheen ook wel Zalifre en Taraklıborlu werd genoemd. De stad is vernoemd naar het product wat er vroeger veel verhandeld werd namelijk: saffraan. Safranbolu is de enige stad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst genoteerd staat.

In deze stad staat voornamelijk het textiel centraal. Hier kan je eindelijk shoppen voor vilten kleden, geborduurde kleding maar ook prachtige met de handgemaakte houten producten. Alleen Erhan Başkaya, een traditionele schoenmaker, maakt nog zelf de yemeni-schoen. Erg leuk om als souvenir mee naar huis te nemen. En niet te vergeten, proef eens een gerecht met saffraan, om de naam van deze geweldige stad te eren.

Grand Bazaar Istanbul

De grootste en daarmee ook gelijk de meest belangrijke stad van Turkije, deze wordt gezien als het economisch centrum van het land. De enige stad ter wereld welke in twee contineten ligt, namelijk Azië en Europa. Je ziet er dus niet alleen Europese invloeden, maar ook Aziatische. Een echte samensmelting van twee culturen.

Verblijf je hier, dan moet je echt de Grand Bazaar (Kapali Carsi) bezoeken.  De naam zegt het al, dit is een enorm grote overdekte markt welke in 1450 gestart is door verscheidene handelaren die zijn gaan samenwerken onder één dak. Tegenwoordig is het een koepelvormig complex met een grootte van 200.000m². Zo’n 5.000 handelaren verkopen hier hun koopwaar in ongeveer zestig steegjes, straten en hoekjes.

Shopping Fest Istanbul

Een jaarlijks shopping festival in Istanbul wat dit jaar in juli gehouden wordt. Ze zijn hiermee begonnen in 2011. Het doet van dit festival is om Istanbul het winkel-, culturele- en entertainment center van de wereld te maken. Het festival duurt veertig dagen en veertig nachten. Ben je er in deze maand, ga er dan zeker naartoe! Tijdens dit festival kun je genieten van vele kortingen, allerlei leuke events, verschillende tentoonstellingen en kraampjes met  verscheidene traditionele Turkse koopwaar. Zelfs de historische locaties doen mee met dit festival door twee uur later te sluiten dan normaal.

Ankara

De hoofdstad van Turkije  sinds 1923 en na Istanbul, de grootste stad van het land. Ankara is het bestuurs- en politiek centrum van Turkije en is ook een belangrijk commercieel en industrieel centrum en heeft een uitgebreid metronetwerk. Ankara heeft haar naam te danken aan de Angorawol welke afkomstig zijn van de Angora geiten, katten en konijnen.

In Ankara kun je geweldig shoppen, je vind er namelijk de meest luxe boetieks en bekende ketens en warenhuizen. Maar deze winkels kun je ook in Nederland bezoeken. Als je dan toch in Ankara bent, ga op zoek naar het winkelstraatje vlakbij de Byzantijnse citadel (Ankara Kasteel). Een prachtige omgeving met allerlei smalle, kleine en kronkelende winkelstraatjes waar je ook vele moderne restaurantjes tegenkomt.

Kemeraltı-markt in İzmir

In het westen van Turkije, aan de Golf van Izmir en aan de Egeïsche Zee ligt Izmir. Hier smelten de moderne en oude wereld samen. Van beide werelden kun je hier optimaal genieten. İzmir is zowel in de zomer als winter een geliefde bestemming door de warme zomers en de zachte winters.

Shoppen kun je hier heel goed in de meer dan 400 jaar oude Kemeraltı-markt met zijn wirwar aan kronkelende straatjes en talloze winkeltjes en boetiekjes. Wanneer je van antiek en tapijten houd kun je je hart ophalen bij Kızlarağası Han. Voor allerlei traditionele gerechten en lekkernijen moet je naar de voormalige Joodse wijk: Havra Sokak. Op zaterdag zou je ook een dienst kunnen bijwonen in één van de synagogen in de buurt.

Ben je van plan om een reis te boeken naar Turkije om leuk te shoppen vergeet dan niet uw visum voor uw reis aan te vragen. Heb je vragen over het aanvragen van een visum? Dan kun je altijd terecht bij het Turks consulaat.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

One comment

  1. Shoppen is altijd leuk op vakantie, maar vermijd dan wel de toeristische winkels. Vorig jaar ben ik in Izmir geweest, daar hebben ze inderdaad ontzettend leuke boetiekjes! Ik heb er nog een mooie Turkse vlag voor mijn vader gekocht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*