Home > Reis thema's > Wintersport > Sneeuwkettingen voor op wintersport; wat moet je echt weten?
auto met sneeuwketting op wintersport

Sneeuwkettingen voor op wintersport; wat moet je echt weten?

Het is pas september, maar de eerste skigebieden in Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk openen binnenkort alweer hun pistes. Naar verwachting vertrekken er ook dit jaar weer ongeveer 1 miljoen Nederlanders op wintersportvakantie.  Een groot gedeelte hiervan gaat per auto naar de eindbestemming. Een probleem waar veel wintersporters tegenaan lopen is het rijden op besneeuwde (berg)wegen. Om een beter grip op het wegdek te krijgen, wordt er gebruik gemaakt van sneeuwkettingen. Het gebruik en bezit van sneeuwkettingen roept echter nog verschillende vragen op bij veel wintersporters.

Is het verplicht om sneeuwkettingen te gebruiken op besneeuwde wegen?

Sneeuwkettingen zijn in Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland verplicht wanneer dit wordt aangegeven met een blauw, rond verkeersbord. Op dit verkeersbord wordt een band met sneeuwketting afgebeeld. In Oostenrijk en Zwitserland is het niet toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken in lange bergtunnels. Wanneer je sneeuwkettingen gebruikt, is de wettelijk toegestane maximumsnelheid 50 kilometer per uur.

Op welke wielen moet ik mijn sneeuwkettingen monteren?

Als je sneeuwkettingen gebruikt, monteer je deze op de aangedreven wielen. Dit is per auto verschillend. Er zijn minimaal twee sneeuwkettingen nodig. Vaak worden sneeuwkettingen ook per twee geleverd.

Hoe leg ik sneeuwkettingen om?

Het omleggen van sneeuwkettingen is per type sneeuwketting verschillend. Wanneer je besluit sneeuwkettingen te kopen, wordt er een handleiding meegeleverd. Het is raadzaam deze vooraf goed te bestuderen, zodat je tijdens je reis niet voor verrassingen komt te staan.

Hoe weet ik welke sneeuwkettingen ik nodig heb?

Dit is afhankelijk van de maat van je banden. Hierbij wordt er gekeken naar de breedte van de band in millimeter, de hoogte/breedte verhouding en de inchmaat van de velg. Een voorbeeld van een bandenmaat is 205/60-16. Ook het gemak en budget kan een rol spelen in de keuze voor een bepaald type sneeuwketting. Sneeuwkettingen met handmatige spanning zijn goedkoop te verkrijgen, het omleggen hiervan neemt echter wel meer tijd in beslag. Wanneer je echter voor gemak wilt gaan, kun je beter voor sneeuwkettingen met automatische spanning kiezen. Deze sneeuwkettingen zijn echter een stuk duurder.

Hoe bereid ik mij het best voor?

Het is aan te raden de sneeuwkettingen een keer thuis om je banden te leggen. Hierdoor zal het tijdens de reis makkelijker zijn. Daarnaast is het belangrijk dat je een zaklamp in je auto legt. Het kan namelijk zijn dat je de sneeuwkettingen moet omleggen wanneer het donker is. Zorg er voor dat je de sneeuwkettingen als laatste in de auto legt, hierdoor kun je ze snel pakken!

Door sneeuwkettingen juist te gebruiken, wordt de reis naar jouw wintersportvakantie een stuk veiliger!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*