Home > Reistips > Hoe laat je je huis veilig achter wanneer je op vakantie gaat?
Checklist huis veilig achterlaten

Hoe laat je je huis veilig achter wanneer je op vakantie gaat?

Wanneer je op vakantie gaat, moet je aan een hoop denken. Je moet je koffer inpakken, je reisdocumenten in orde hebben en ga je met de auto? Dan wil je dat natuurlijk wel veilig doen: dus zijn de juiste verzekeringen handig en is een auto brandblusser onmisbaar. Genieten van je vakantie doe je nóg meer wanneer je weet dat je je huis veilig achterlaat. Maar hoe doe je dat? In dit artikel beschrijven wij 3 tips hoe je je huis veilig achterlaat. Zie het als een soort van checklist die je af kunt gaan voordat je de volgende keer op vakantie gaat.

Gas en rookmelders

Heb ik het gas nu wel of niet uitgedraaid? Is een van de gedachten die je kunt hebben, waarmee je allesbehalve ontspannen in de auto of in het vliegtuig op weg naar je vakantieadres zit. In de vakantie checklist voor vertrek van de ANWB gaan een aantal van de punten over het geheel (of gedeeltelijk) dichtdraaien van het gas, de watertoevoer, maar ook het trekken van stekkers uit stopcontacten en apparaten waar een accu in zit en het op de laagste stand zetten van de centrale verwarming, tenzij er risico op vorstschade is. De checklist brandpreventie adviseert verder rookmelders op te hangen. Het liefst een op iedere verdieping. Controleer van te voren of de batterij het nog doet. Gelukkig zijn er tegenwoordig ook brandmelders die een longlife lithium accu hebben: ingebouwde batterijen die tot tien jaar mee gaan.

Post(s) in je brievenbus en op de sociale media

Een andere manier om je huis veilig achter te laten wanneer je op vakantie gaat, is: zorg ervoor dat de post in je brievenbus is opgelost. Een brievenbus die uitpuilt is een signaal voor inbrekers. Vraag bijvoorbeeld je buurman of buurvrouw of iemand anders die voor jou de brievenbus regelmatig wil legen. Is er niemand die de post kan weghalen? Dan is er altijd nog de Bewaarservice van PostNL of een (tijdelijke) NEE-NEE-sticker, waarmee je aangeeft geen reclame in je brievenbus te willen ontvangen. Zet ook je abonnementen tijdelijk stop. Plaats ook niets op je social media. Vaak delen mensen hun vakantiekiekjes ook op de sociale media. Niet heel handig, want dan weet iedereen dat er niemand thuis is.

Doe alsof je niet op vakantie bent

Onze laatste tip is een simpele truc: doe alsof je thuis bent. Denk hierbij aan het halfopen laten van de gordijnen of tijdschakelaars voor je verlichting. Tegenwoordig kun je zelfs met sommige smart lampen de verlichting via een app vanaf je vakantieadres regelen. Leg ook je gebruikte glazen en borden en opengeslagen tijdschriften en kranten in het zicht. Door ook de stoelen niet aan te schuiven, wek je de indruk dat er iemand in huis aanwezig is (of nog thuis komt). Een andere tip – tevens terug te vinden op de checklist inbraakpreventie – is de buren vragen of zij hun auto voor jouw deur of oprit willen parkeren.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een paar van de vele manieren. Hoe laat jij je huis veilig achter wanneer je op vakantie gaat?

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*