Home > Reistips > Verhuizen naar het buitenland? 4 verhuistips als je gaat emigreren
emigreren naar het buitenland

Verhuizen naar het buitenland? 4 verhuistips als je gaat emigreren

De afgelopen jaren heeft een recordaantal Nederlanders gekozen voor een emigratie naar het buitenland. Deze hoge emigratiecijfers hebben we vooral te danken aan verhuizingen naar onze buurlanden. Zo verhuizen jaarlijks vele Nederlanders naar België of Duitsland. Maar ook verre bestemmingen zoals Australië en Canada zijn populair onder Nederlandse emigranten. Voor niet alle gelukszoekers lijkt de verhuizing naar het buitenland echter te slagen. Jaarlijks keren er ook weer 20.000 Nederlanders terug. Wil jij verhuizen naar het buitenland en zeker weten dat je goed voorbereid vertrekt? Denk dan aan deze 5 belangrijke zaken!

Verhuistip 1. Leer vooraf de taal voordat je naar het buitenland emigreert

Een veelgemaakte fout: denken dat je de taal ter plekke wel zult leren. Niets zo lastig als een bestaan proberen op te bouwen in een land terwijl je de taal niet (goed) spreekt. Wees daarom slim en volg ruim voor je vertrek een talencursus. Emigreren naar een land waar jij je goed verstaanbaar kunt maken gaat immers stukken makkelijker!

Verhuistip 2. Schakel een internationaal verhuisbedrijf in

Internationaal verhuizen is een spannend avontuur. Hoe zal het leven in het nieuwe land bevallen? Je vraagt je af of je Nederland gaat missen, of het financieel gaat lukken en of je snel een nieuwe sociaal leven zult kunnen opbouwen. Door al deze belangrijke vragen vergeten veel mensen de praktische kant van het emigreren. Het verhuizen uit je oude huis kan echter de nodige kopzorgen opleveren. Zeker wanneer je in een drukke stad woont met druk verkeer en drukke bebouwing, zoals Rotterdam, is het leeghalen van je huis een pittige klus. Het inschakelen van een goed internationaal verhuisbedrijf is dan zeker geen overbodige luxe. Zo houd jij tijd en ruimte over om na te denken over belangrijkere zaken. 

Verhuistip 3. Breng je financiën in kaart

Klinkt misschien leuk een Bed & Breakfast beginnen op het Spaanse platteland, maar kun je er ook van rondkomen? Verlies jezelf niet in mooie dromen, maar zet de te verwachten kosten (waaronder de verhuiskosten) en baten vooraf overzichtelijk op papier. Heb je een rendabel bedrijfsplan of zie je kansen om in het land in loondienst aan de slag te gaan? Hoeveel tijd kun je overbruggen met eventueel spaargeld? Belangrijke vragen die je niet pas wilt stellen wanneer je Nederland definitief achter je gelaten hebt. 

Verhuistip 4. Verdiep je in de gebruiken van het land waar je naartoe verhuist

Om gelukkig en succesvol te worden in je nieuwe thuisland, is het belangrijk om je te verdiepen in de bevolking ter plaatse. Wat zijn de belangrijke culturele gebruiken en passen deze wel bij jouw manier van leven? Zaken doen in zuidelijke landen gaat vaak heel anders dan in Nederland. Voorkom frustratie door vooraf te ontdekken dat afspraak in het buitenland niet altijd afspraak is. Ook is het slim om je te verdiepen in bepaalde sociale gebruiken, zodat je snel leuke nieuwe sociale contacten kunt opbouwen in jouw nieuwe woonplaats.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

2 comments

  1. Inderdaad verstandig om de taal alvast te leren voordat je gaat emigreren. Natuurlijk kan je deze nooit perfect beheersen in een korte tijd, maar wanneer je een aantal belangrijke woorden en zinnen weet is dit toch wel handig. Ook dit hoor bij het voorbereiden op je verhuizing!

  2. Inderdaad goed om je vroegtijdig te verdiepen in verhuisbedrijven over de grens. Dit kan soms nog wel een uitdaging zijn. De taal kennen heeft daarnaast veel voordelen. Ook kan het goed zijn om de nieuwe omgeving alvast te leren kennen, zodat je om hulp kan vragen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*