Home > Reistips > Wat te doen bij ziekte op vakantie?
Ziekte op vakantie: hoe pak je het aan?

Wat te doen bij ziekte op vakantie?

Wat gebeurt er als je ziek wordt op vakantie? Hoe kun je een arts zoeken? Ben je wel verzekerd? Zijn de dagen dat je ziek bent vakantiedagen of ziektedagen? Hoe kun je ziekte helpen voorkomen? Allemaal vragen waar je niet bij stil staat als je gezond op vakantie gaat, maar waarvan je beter wel de antwoorden kunt weten.

Ziekte op vakantie komt vaak voor

Het beste is natuurlijk om ziekte op vakantie te voorkomen. Maar relatief veel mensen zijn in de eerste dagen van hun vakantie ziek. Als je in het dagelijks leven namelijk hard werkt en niet stil kunt zitten, maak je veel stresshormonen aan. Ziekteverwekkers krijgen pas een kans als deze hormonen verminderen. Daarnaast houden mensen van regelmaat en kunnen ze slecht tegen de veranderingen die met de vakantie gepaard gaan.

Voorbereiding

Wat als je toch ziek wordt op vakantie? Hoe kun je dan de pijn verzachten? Voordat je op vakantie gaat doe je er verstandig aan ervoor te zorgen dat je het telefoonnummer van je huisarts bij je hebt. Het is namelijk het prettigst om advies te krijgen van iemand die jouw medische dossier kent en die praat in je eigen taal. Vaak kan je huisarts je ook adviseren over de eventuele vervolgstappen.

Verder moet je niet vergeten om de nodige medicijnen zelf al mee te nemen. Ziekte op vakantie komt namelijk vaker voor dat je denkt. In een ander land met ander eten krijg je al snel last van diaree. Diarree kan gevaarlijk zijn in verband met uitdroging. Neem dus altijd preventief medicijnen tegen diaree mee en zorg dat je ORS op zak hebt. Neem ook paracetamol mee en middelen tegen reisziekte.

Neem een reisverzekering

Ga met een veilig gevoel op vakantie: neem een reisverzekering. Een reisverzekering dekt veel ziektekosten als je op vakantie ziek wordt. Wees goed geïnformeerd over de soort reisverzekering die je afsluit en let op de dekking. Bij ziekte op vakantie kun je de verzekeraar altijd bellen voor informatie over ziekenhuizen, artsen en alarmnummers.

Melden bij je werkgever

Bij ziekte op vakantie moet je dit melden bij je werkgever. De hoofdregel is dat de werkgever tijdens je ziekte geen vakantiedagen mag inhouden. Op de hoofdregel kunnen echter wel uitzonderingen zijn, maar deze uitzonderingen moeten schriftelijk zijn vastgelegd in je cao of in het bedrijfsreglement.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*