Home > Reisbestemmingen > Europa > Zijn veiligheidshesjes verplicht in Nederland en in het buitenland?
VW Beetle

Zijn veiligheidshesjes verplicht in Nederland en in het buitenland?

Steeds meer landen verplichten autobestuurders om een veiligheidshesje in de auto te hebben. Maar wat zijn nu precies de regels in Nederland en andere landen in Europa? Moet je nu wel veiligheidsvesten meenemen of niet? We zetten het even op een rijtje voor je, zodat je onbezorgd op pad kunt.

In Nederland

Op de website van de Nederlandse overheid staat duidelijk dat een veiligheidshesje in Nederland niet verplicht is om in de auto te hebben. Ook een gevarendriehoek en verbanddoos zijn niet verplicht in Nederland.

In België

Bij onze zuiderburen ben je verplicht een veiligheidshesje in je auto te hebben. Maar dat niet alleen: je moet ook een brandblusser, gevarendriehoek en verbanddoos bij je hebben. Motorrijders zijn verplicht bij pech of een ongeval een veiligheidsvest te dragen, dus ook zij kunnen beter een veiligheidshesje meenemen.

In Duitsland

Sinds 1 juli 2014 is het in Duitsland verplicht om minimaal één veiligheidsvest in de auto te hebben liggen. De regel gaat op voor auto’s, vrachtwagen en bussen. Het is niet verplicht voor motorrijders en campers. De Duitse overheid wil dat je het veiligheidshesje binnen handbereik opbergt, dus leg het vest niet in de kofferbak!

In Frankrijk

Sinds 2008 is het in Frankrijk verplicht om een veiligheidshesje mee te nemen in de auto. Net als in Duitsland mag je het vest niet in de kofferbak bewaren, maar moet het op een makkelijk bereikbare plek liggen. Naast een veiligheidsvest ben je in Frankrijk ook verplicht om een alcoholtest en een gevarendriehoek bij je te hebben. Motorrijders zijn overigens niet verplicht een veiligheidsvest of gevarendriehoek mee te nemen. De meest actuele informatie over de regels qua veiligheidsuitrusting in Frankrijk vind je op de ANWB-site.

In Italië

In Italië zijn de regels in principe hetzelfde als in Frankrijk, met uitzondering van de alcoholtest – deze is in Italië niet verplicht. Het veiligheidsvest en de gevarendriehoek zijn dus wel verplicht mee te nemen.

In Oostenrijk

Autobestuurders in Oostenrijk zijn verplicht een veiligheidshesje mee te nemen. Daarnaast ben je verplicht een gevarendriehoek en verbanddoos bij je te hebben. De alcoholtest is hier niet verplicht. Motorrijders zijn niet verplicht een veiligheidsvest mee te nemen, maar het wordt wel sterk aangeraden. Een stevige verbanddoos is wel verplicht voor motorrijders.

In Zwitserland

Rijd je door Zwitserland, dan ben je enkel verplicht een gevarendriehoek in je auto te hebben liggen. Spullen als een veiligheidshesje en verbanddoos zijn dus niet verplicht.

Laatste tips

Tip 1: check de regels voor alle landen waar je doorheen reist

Ga je kamperen en kom je tijdens je vakantie door meerdere landen? Zorg dan voor een zo volledig mogelijke veiligheidsuitrusting, zodat je voor alle landen voorbereid bent op de veiligheidsregels. Als je Italië als eindbestemming hebt, maar in Oostenrijk niet aan de regels voldoet, kun je natuurlijk alsnog een boete krijgen. Houd hier dus rekening mee in de planning van je reis

Tip 2: check je huurauto even voor je vertrekt

Vlieg je naar je vakantieland en ga je vandaaruit verder met een huurauto? Dan doe je er goed aan je huurauto even te checken op de veiligheidsuitrusting. Vraag gerust aan de verhuurmaatschappij of ze nog een hesje hebben liggen als het ontbreekt. Better be safe than sorry!

Tip 3: niet verplicht betekent niet dat je het niet moet meenemen

Dat ze in Nederland zo coulant zijn als het gaat om veiligheidsuitrusting, betekent natuurlijk niet dat het verstandig is om niks mee te nemen. Mocht er iets gebeuren, is het wel extra veilig om een hesje aan te kunnen trekken. Denk daarbij niet alleen aan veiligheid van de bestuurder, maar ook aan die van je medereizigers. Ze hebben bijvoorbeeld speciale veiligheidshesjes voor kinderen, zodat zij ook extra zichtbaar zijn op belangrijke momenten.

Dit artikel werd je aangeboden door Veiligheidshesjes.net, online shop met diverse veiligheidshesjes voor particulieren en bedrijven.

We engage sole pro writers and ply them with worthy requital paperduenow essay writing Unlike people suffer dissimilar methods. Mellow Standards of Platonistic Writing Top-writing-services.com will relieve your time and money

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*