Home > Reis inspiratie > De 4 Whisky regio’s van Schotland, dit is wat je moet weten!
Whisky regio's Schotland facts

De 4 Whisky regio’s van Schotland, dit is wat je moet weten!

Wie whisky zegt, zegt Schotland. Voor liefhebbers van whisky is dit echt the place to be. Wist jij dat Schotland op nummer 1 in de top 5 grootste whisky landen ter wereld staat? Geen wonder dat er langs de Schotse whisky regio’s ware pelgrimstochten worden georganiseerd. Wil jij ook zien waar jouw whisky vandaan komt en alles weten over de manier waarop deze in de destilleerderij wordt geproduceerd? Dan is een trip langs de whisky regio’s van Schotland zeker iets voor jou. Reis jij als een ware pelgrim alle regio’s langs of gaat jouw voorkeur uit naar de regio van een bepaald soort whisky? Je ontdek het hier!

1. De Schotse Highlands

De Schotse Hooglanden bezoek is een droom voor velen. Op de Highlands vind je niet alleen whisky destilleerderijen, maar ook de typische plattelandsplaatjes zoals je die van Schotland in je hoofd hebt. Denk: eindeloos heuvellandschap, lege wegen en af en toe een schaap op de weg. De whisky regio Highlands is de grootste van de vijf regio’s. Hieronder vallen, onder andere de bekende Schotse eilanden Mull, Jura en Skye. Ook Speyside valt officieel onder de whisky regio Highlands. Waarom hij van ons een aparte plaats in de ranglijst krijgt, lees je zodirect.

2. Highlands of niet? De regio Speyside

Geologisch gezien ligt de whisky regio Speyside in de Highlands. Echter is deze regio enorm en is de concentratie van destilleerderijen in Speyside zo groot, dat sommigen de regio apart benoemen. Ook van ons krijgt Speyside een eigen plekje op de lijst. Wist jij dat 50% van de single malt whisky’s hier wordt geproduceerd? Ook de bekende whisky trail, waarin je maar liefst acht destilleerderijen en een Speyside kuiperij bezoekt, loopt door deze regio. Wat ons betreft genoeg reden om Speyside als eigen whisky regio aan te duiden.

3. Van High- naar Lowlands

Je zult het misschien niet denken, maar ook Schotland heeft laaglanden. Deze bevinden zich onder de geografische lijn van Greenock naar Dundee, waarboven de Highlands zich bevinden. Naast destilleerderijen die Schotse whisky produceren, vind je hier alle grote steden van Schotland. Wil jij tijdens jouw trip het bezoeken van destilleerderijen en steden afwisselen, dan zijn de Lowlands een mooi uitgangspunt.

4. Bezoek het eiland Islay

Ben jij fan van de typische rokerige whisky smaak? Dan mag een bezoek aan het eiland Islay absoluut niet ontbreken. De negen destilleerderijen die zich in deze Schotse whisky regio bevinden staan bekend om hun productie boven turfvuur. Dit is waar de rokerige smaak vandaan komt. In Islay vind je bovendien de hoogste concentratie Schotten die nog Gaelisch spreekt. Mensen verdienen hun geld voornamelijk met landbouw en de destilleerderijen. Wil je Islay graag bezoeken? Het eiland kun je bereiken per vliegtuig vanaf Glasgow of per boot vanaf de kustplaats Kennacraig.

About Bert en Anneke Muller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*