Home > Reistips > Top 5 grootste whisky landen ter wereld
Top 5 whiskylanden

Top 5 grootste whisky landen ter wereld

De grootste en belangrijkste landen die whisky produceren staan ook wel bekend als de Whisky Big Five. Op volgorde van belangrijkheid zijn dit Schotland, Amerika, Ierland, Canada en Japan. Een land waar ook erg veel whisky wordt geproduceerd is India. We nemen deze niet op in dit lijstje omdat de regelgeving in India afwijkt van die van de rest van de wereld. Sommige dranken mogen dus verkocht worden onder de naar whisky terwijl deze dranken in andere landen niet aan de regels en vereisten voldoen.

Whisky land #1 – Schotland

Whisky is de nationale drank van Schotland en het grootste export product. Overal ter wereld wordt Schotse whisky gedronken. Breng een bezoek aan een van de meer dan 100 actieve distilleerderijen in het land voor de optimale beleving van whisky. Deze distilleerderijen liggen verspreid over vijf verschillende whiskyregio’s. Volg hier een fascinerende rondleiding en kom meer te weten over de unieke smaak en het unieke karakter. Schotland hoort momenteel nog bij het Verenigd Koninkrijk maar streeft al jaren naar onafhankelijkheid.

Whisky land #2 – Amerika

Whisky uit Amerika en Ierland wordt met een ‘e’ geschreven, dus ‘Whiskey’. Amerika staat het meest bekend om bourbon whiskey. Bourbon mag ook alleen in de Verenigde Staten gemaakt worden. Deze whisky soort bestaat voor minstens 51% uit mais en wordt verder aangevuld met rogge, gerst of tarwe. Daarnaast heb je de keuze uit verschillende soorten bourbon, waaronder straight bourbon. Deze drank moet minimaal twee jaar rijpen op eikenhouten vaten, terwijl normale bourbon direct de fles in mag.

Whisky land #3 – Ierland

Ierse whisky’s zijn vaak licht van kleur en hebben een zachte smaak door het driedubbele destillatieproces. De whisky wordt van mout gebruikt en deze moet drogen. Hier wordt bijna nooit turf voor gebruikt. Je proeft dan ook veel verschil met bijvoorbeeld de Schotse whisky’s, waarbij turf zorgt voor de krachtige en rokerige smaak. In een gezellige Ierse pub kun je vaak tientallen soorten whisky bestellen. Organiseer dus je eigen proeverij!

Whisky land #4 – Canada

Als mensen denken aan whisky, is Canada niet het eerste land dat in ze opkomt. Toch hebben Canadezen echt unieke whiskysoorten door hun onderscheidende visie en productieprocessen. De Canadese whisky’s bestaan vaak uit een mix van een grain whisky en een flavouring whisky. Deze twee soorten worden apart van elkaar gerijpt op eikenhouten vaten. Pas in de fles komen de verschillende smaken samen.

Whisky land #5 – Japan

Voor de kenner is het al langer bekend dat Japan een echt gevestigd whiskyland is. Opvallend, want het land had 100 jaar geleden nog nooit van de drank gehoord. Het whisky maken is dus in korte tijd zeer populair geworden en razendsnel gegroeid. Japanse whisky is zeer helder, evenwichtig en verfijnd. De whisky wordt in het eigen huis gedestilleerd. Er wordt niet alleen gist gebruikt voor het vergisten van de granen, maar ook voor de Koji-schimmel. Deze unieke schimmel wordt ook gebruikt voor het maken van Sake.

Ben jij niet zo weg van whisky? Probeer dan één van deze populaire drankjes op vakantie.

About Otto van der Laar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*