Home > Reistips > 5 Tips tegen een jetlag!
jetlag

5 Tips tegen een jetlag!

Wanneer je met het vliegtuig een verre reis gaat maken is de kans groot dat je last hebt van het tijdverschil. Dit noemen we een jetlag. Een jetlag ontstaat wanneer ons dagelijkse ritme van opstaan en gaan slapen wordt verstoord doordat er verschil is in tijden over de wereld. In Amerika is het bijvoorbeeld vroeger, en in Azië is het al later dan in Nederland. Je snapt wel dat een jetlag dus erg vervelend kan zijn omdat je lichaam dan even de balans kwijt is. Om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen geef ik je hieronder 5 handige tips.

1. Pas je ritme al van tevoren aan

Vlieg je binnenkort naar Amerika in het Westen, of misschien wel naar Thailand in het Oosten? Probeer dan een aantal dagen voor de reis naar het Oosten een uurtje eerder te gaan slapen, en een uurtje eerder op te staan. Doe voor een reis naar het Westen hetzelfde maar dan een uurtje later. Op deze manier raakt je lichaam al een beetje gewend en maak je het tijdverschil alleen maar kleiner.

2. Eet geen zware maaltijden

Door het tijdverschil raakt naast je biologische klok ook je spijsvertering ontregeld en gaat daarom een stuk langzamer. Tip hierbij is om voor en tijdens de vlucht niet al te zware maaltijden te eten zodat het eten makkelijker verteerbaar is en je geen last hoeft te hebben van een ontregelde spijsvertering. Ook is het verstandig om tijdens de vlucht veel water te drinken om zo hoofdpijn en uitdroging te voorkomen.

3. Blijf in beweging

Wanneer je een lange vlucht hebt is het verstandig om af en toe een beetje te bewegen aan boord. Lang in dezelfde houding zitten is namelijk een aanslag op je lichaam, en kan zelfs vliegtuigtrombose veroorzaken. Loop daarom af en toe een rondje door het vliegtuig om zo de bloedsomloop in het lichaam te stimuleren. Of doe al zittend wat oefeningen door je voeten, benen en nek te bewegen.

4. Voorkom stress

Vakantiestress heeft iedereen wel eens, maar dit is zeker niet gunstig voor je jetlag en kan het alleen maar erger maken. Ga daarom goed voorbereid op reis, en zorg dat je goed uitgerust bent. Zorg vervolgens dat je ruim op tijd aankomt op het vliegveld en ga rustig door alle controles heen zonder tijdsdruk te hebben. Ga vervolgens op tijd naar de gate en ontspan lekker aan boord. Zie het begin van je vakantie echt al vanaf het moment dat je het vliegtuig in stapt, en niet pas wanneer je bent geland. Tijdens de vlucht is namelijk genoeg tijd om lekker te ontspannen, een filmpje te kijken, of een boek te lezen.

5. Geef jezelf er niet aan over

Dit is misschien we de lastigste tip die ik je kan geven. Wanneer je op de plaats van bestemming bent aangekomen na een lange vlucht is het belangrijk om je niet over te geven aan de vermoeidheid. Dit geldt natuurlijk niet als je op een bestemming bent waar het laat op de avond is, dan moet je juist gaan slapen. Maar kom je ergens in de ochtend of middag plaatselijke tijd aan? Dan is het belangrijk om niet te gaan slapen. Op die manier kom je namelijk nooit in het ritme van het land en wordt die vervelende jetlag alleen maar erger.

 

Heb jij nog meer tips tegen een jetlag? Deel ze met ons!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*