Home > Reistips > Met de auto op vakantie: wat moet je checken voor je vertrekt?
Checken autovakantie

Met de auto op vakantie: wat moet je checken voor je vertrekt?

Naast met het vliegtuig is met de auto ook een van de manieren om op vakantie te gaan. Behalve dat je je koffer moet checken en je huis niet moet vergeten (denk aan: koelkast, vriezer, ramen), zijn er ook een aantal “technische” checks die je moet doen voor je vertrekt. In dit artikel vertellen wij je meer over die dingen die je vooral op zomerse dagen met hoge temperaturen niet mag vergeten.

Autorijden in de zomer

Op zomerse dagen met hoge temperaturen kan het al gauw warm worden in de auto. Zo zijn mogelijke scenario’s een oververhitte motor of een accu die het niet meer doet. Een van de dingen die je moet checken voor je vertrekt, is dan ook de koelventilator.

1.     Check voor je vertrekt de koelventilator

De koelventilator – ook wel koelfan genoemd – is een van de auto onderdelen die ervoor zorgt dat de motor gekoeld blijft. Het gebeurt vaak dat deze al maanden kapot is, maar in Nederland heb je hier over het algemeen geen last van. Alleen bij zware belasting en lange files zou je het kunnen merken. Je kunt de koelventilator gemakkelijk thuis controleren door de motor nog een kwartier te laten draaien, nadat de auto langer dan een kwartier gereden heeft. Voordat de motor warm wordt, zou de koelfan hoorbaar moeten inslaan en zal de temperatuur van de motor dalen. Wanneer je op vakantie toch een oververhitte motor hebt, moet je terugschakelen en meer toeren draaien. Verder moet je de airco uitzetten, de kachel op de warmste stand draaien en de blower vol aanzetten. Zo kan de motor z’n overtollige warmte kwijt. Indien de auto dan nog steeds warm loopt, stop dan en laat de motor afkoelen.

2.     Controleer de achterremmen voordat je vertrekt

Wanneer je met de auto op vakantie gaat, zijn de achterremmen een van de andere auto onderdelen die je voor vertrek moet controleren. Bij het rijden in Nederland staan de achterremmen over het algemeen stil. Alleen bij uren rijden of bij zware belasting kunnen ze oververhit raken, waardoor de achterremmen vast gaan zitten. Dit gebeurt vooral bij auto’s die remschijven achter hebben. Door ze voor vertrek gangbaar te maken, wordt ook dit scenario voorkomen.

3.     Check de bandenspanning als je met de auto op vakantie gaat

Niet zozeer gerelateerd aan zomerse dagen met hoge temperaturen, maar ook niet minder belangrijk is het checken van de bandenspanning voor je met de auto op vakantie gaat. Je auto is immers zwaarder beladen dan gewoonlijk. Aan de binnenkant van de dorpel, de tankdopklep of in het instructieboekje van de fabrikant staat welke bandenspanning er voor welke belading geldt. Met name de bandenspanning achter moet worden aangepast, omdat deze het meeste afhangt van de zwaarte van de belasting.

Het maken van een rijplanning is ook nog iets wat je zou kunnen checken voordat je met de auto op vakantie gaat. Bij het afleggen van flinke afstanden naar de vakantiebestemmingen is het namelijk ook belangrijk voldoende rust te houden zodat je geconcentreerd op de weg kunt blijven.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*