Home > Reistips > Met de auto op vakantie? Let dan op deze zaken
met de auto op vakantie

Met de auto op vakantie? Let dan op deze zaken

Ga je met de auto op vakantie? De auto geeft veel vrijheid: je bepaalt zelf waar je heen gaat, wanneer je weggaat, en hoe laat je aankomt. En wil je ergens een tijdje blijven hangen, dan kan dat gewoon. Dat sluit heel goed aan bij het echte vakantiegevoel. Maar op vakantie gaan met de auto kent ook een paar risico’s. Of je nu met je gloednieuwe auto op vakantie gaat, of met een oude bak: je wil wel veilig zijn, en je wil niet voor verrassingen komen te staan. Daarom hebben wij een paar tips verzameld voor als jouw volgende autovakantie. Geniet ervan!

Kies de goede dag om te vertrekken

In de vakantietijd kan het behoorlijk druk zijn op de weg. Dat is erg vermoeiend als je een lange rit voor de boeg hebt. Bovendien is de kans op file groter – en niets is vervelender dan een vakantie beginnen met een paar uur stilstaan. Een van de dingen die je kunt doen om je autovakantie tot een succes te maken, is goed te plannen – en drukke dagen zoveel mogelijk te vermijden. Op de website van ANWB vind je een handig overzicht van drukke reisdagen in Europese landen!

Regel een fijne, ruime auto

Ga je op vakantie met het hele gezin, dan wil je wel een beetje ruim zitten. En een auto die goed op de weg ligt en weinig lawaai maakt, is ook wel fijn. Heb je een klein autootje, of heb je geen eigen auto? Overweeg dan om een auto te leasen voor de vakantie. Een van de voordelen van private lease is dat je zonder een grote investering te doen, zomaar in een nieuwe auto kunt rijden. Voor een vast maandbedrag kun je onderweg, en verder betaal je alleen voor benzine. Op reis in het buitenland kan dat grote voordelen hebben!

Maak een rijplanning

De meeste vakantiebestemmingen liggen op een dag, of zelfs meerdere dagen rijden. Dat is een flinke afstand. Zeker als er één iemand achter het stuur zit, moet je voldoende rust houden. Een goede vuistregel is dat je elke 200 kilometer een half uur pauze moet nemen, wil je geconcentreerd blijven op de weg.

Stippel de route die je gaat rijden van tevoren vast uit, en pik alvast de plekken waar je een stop gaat maken. Dat geeft veel rust.

Slaap voldoende voor je vertrekt

Je gaat bijna weg. Spannend! Veel mensen hebben een korte nacht, voor het vertrek: ze zijn bijvoorbeeld nog druk bezig met inpakken. Maar een slechte nachtrust is desastreus voor je concentratie!

De beste tip is om je aan je normale slaapschema te houden, op de dag dat je vertrekt. Ga om je gebruikelijke tijd naar bed, en sta ook op de tijd dat je gewend bent. Als je niet afwijkt van je ritme,  slaap je het beste en kun je je goed concentreren op de weg.

About Bert en Anneke Muller

One comment

  1. Leuk om je blog te lezen met interessante informatie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*