Home > Reistips > 4 keer koffie die je moet proberen in het buitenland
buitenlandse koffie

4 keer koffie die je moet proberen in het buitenland

Wij Nederlanders zijn er gek op en sommige mensen kunnen zelfs niet zonder: een goede kop koffie. Een kop koffie om mee wakker te worden, één op kantoor, één bij de familie; koffie is niet weg te denken uit ons dagelijks leven. Het is dan ook niet zo gek dat we de kwaliteit van koffie steeds belangrijker zijn gaan vinden. Het oude koffiezetapparaat in de keuken heeft plaatsgemaakt voor luxe apparatuur en ook goede koffie op het werk is eerder een must, dan een luxe. Maar sta je naast onze ‘gewone’ koffie, cappuccino en koffie verkeerd ook open om eens wat nieuws te proberen? Ontdek dan koffie uit het buitenland die je móet proberen! 

Un caffè per favore

Wij Nederlanders drinken veel koffie, maar Italianen hebben het drinken van koffie tot een ware kunst verheven. Van het malen van de bonen, tot de presentatie en het drinken ervan: een kopje koffie wordt in Italië heel serieus genomen. Voor Italianen is koffiedrinken ‘a way of life’. Denk je met ‘un caffè per favore’ een gewone koffie te bestellen, dan zit je er naast. ‘Un caffè’ is in Italië een synoniem voor espresso en dé standaard als het om koffie drinken gaat.

De sterke zwarte koffie (30 ml) wordt gemaakt van espressobonen die net wat langer geroosterd worden dan gewone koffiebonen. Hierdoor zijn de bonen niet alleen donkerder van kleur, maar zorgen ze ook voor een rijkere smaak. De bereiding van de espresso vindt plaats onder hoge druk en in zeer korte tijd (officieel in exact 30 seconden). Is hij klaar, dan wordt hij geserveerd in een klein porseleinen kopje. Een ware smaaksensatie!

Houd je van de krachtige smaak, maar mag het ook wat romiger en zachter? Bestel dan de caffè macchiato. Voor de bereiding van een macchiato, wordt aan de espresso een beetje melkschuim toegevoegd.  De combinatie van de krachtige koffie met het volle melkschuim is werkelijk waar heerlijk! Dus ben je in Italië, dan moet je de macchiato zeker eens proberen!

Viva Espagña!

Ook een volgend niet onbekend vakantieland: Spanje, beschikt over een geheel eigen koffiecultuur. De koffie die je niet mag en eigenlijk ook niet kunt missen wanneer je in Spanje bent, is de cortado. Een koffie die niet weg te denken is in het zonnige Spanje! Het woord cortado komt van het woord cortar, wat snijden betekent. De koffie wordt als het ware ‘gesneden’ door gestoomde melk. Evenals bij de macchiato vormt niet gewone koffie, maar espresso de basis. De cortado wordt daarom ook wel het Spaanse broertje van de macchiato genoemd.

Wat het verschil dan is met de macchiato? Bij de cortado wordt doorgaans niet enkel dik melkschuim, maar ook wat vloeibare, opgeschuimde melk geschonken. Ga jij hem een keer proberen?

IJskoude koffie: Frappé

Een compleet andere slag koffie, maar daarom niet minder lekker, is de frappé. Deze ijskoude koffie wordt meer en meer gedronken in Griekenland. Deze Griekse uitvinding heeft haar oorsprong gevonden in 1957. Grappig wel, omdat het drankje eigenlijk per ongeluk is ontstaan. Tijdens een internationale beurs demonstreerde Nestlé een nieuw kinderdrankje. Een medewerker van Nestlé, Dimitrios Vakondios, wilde tijdens zijn pauze oploskoffie maken, maar kon geen warm water vinden. Hij besloot koud water toe te voegen aan zijn koffie en maakte zo de eerste Frappé.

De nu bekende ijskoffie frappé, is nog steeds gebaseerd op oploskoffie. Aan de ijskoude koffie wordt suiker of zoetstof toegevoegd. De frappé is misschien niet het eerste waaraan je denkt bij een goede kop koffie: toch kan deze ijskoude variant bij oplopende temperaturen heerlijk smaken!

Pharisäer 

Onze laatste aanrader is de Pharisäer koffie; deze regionale specialiteit uit Noord-Friesland (Duitsland), is geen klassiek kopje koffie waarmee je de dag begint. Althans, dankzij de scheut alcohol in de koffie heeft deze specialiteit een andere bijwerking dan het bekende kopje koffie. Deze koffie met rum en een heerlijke laagje slagroom is een ware lekkernij! Bij onze oosterburen is hij niet weg te denken. Bestel hem als aparte versnapering of als toetje na het diner.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*