Home > Reistips > Op vakantie met een nieuwe auto; hier moet je op letten
autovakantie met nieuwe auto

Op vakantie met een nieuwe auto; hier moet je op letten

Het is een hele stap om een auto aan te schaffen, maar gelukkig kan je er lekker mee op vakantie binnenkort. Naast het kopen van de auto moeten er ook nog allemaal andere dingen geregeld worden voor de vakantie. Hier dingen waar je op moet letten als je op vakantie gaat met een nieuwe auto.

Belastingdienst

Het is van belang dat je aangeeft bij de belastingdienst dat je een auto hebt gekocht. Daarnaast moet je het gewicht van je auto doorgeven. Hier betaal je namelijk wegenbelasting over. Verder moet je ook kijken naar wat je auto uitstoot. Bij een hoge uitstoot kan er sprake zijn dat jij extra moet betalen.  Het is aan te raden om dit voordat je de auto koopt al te controleren, dan kan je binnenkort lekker op vakantie zonder dat je tegen onverwachte problemen aan loopt.

Checklist met een nieuwe auto op vakantie

Indien je op vakantie gaat met de nieuwe wagen is het natuurlijk belangrijk om ervoor te zorgen dat er niets fout gaat tijdens de reis. Zorg ervoor dat je de volgende punten aanhoudt, dan loop je niet snel tegen problemen aan:

  • Zware spullen dienen zover mogelijk onderop de kofferbak ingepakt te worden
  • Bij zware lading de bandenspanning verhogen
  • Voorkom het tanken van de verkeerde brandstof, namen voor de brandstoffen kunnen afwijken in het buitenland
  • Check vooraf het oliepeil, de koelvloeistof, de bandenspanning/profiel en eventuele trekhaakaansluiting
  • Rijd je in de bergen? Dan dien je meer toeren te maken dan op een vlakke weg zoals in Nederland. Dit is minder zuinig, maar daar valt helaas niets aan te doen.
  • Bergafwaarts niet in een te hoge versnelling rijden, dit veroorzaakt potentiële schade aan de remmen en banden
  • Inhalingsregels: richting aangeven bij fietsers, stijgend verkeer heeft voorrang bij tegenliggers
  • Plan je reis goed zodat je files kan vermijden

Indien je de bovenstaande punten in je achterhoofd houdt voordat je op vakantie gaat zal je een veel kleinere kans op problemen hebben.

Autoverzekering

Zorg ervoor dat je alvast hebt gekeken naar welke verzekering je voor je auto wilt afsluiten. Er zijn verschillende aanbieders en het is belangrijk dat jij ervoor zorgt dat je de juiste kiest. Eentje die precies dekt wat jij nodig hebt zonder dat je teveel betaald. Want autorijden is op zichzelf ook al duur, laat staan als je er mee op reis gaat.

Een autoverzekering is verplicht in Nederland en (vrijwel) alle andere landen. De verzekering wordt ook wel WA-verzekering genoemd en heeft aanvullende mogelijkheden. WA staat voor wettelijke aansprakelijkheid. Als jij een ongeluk veroorzaakt, dan wordt er geen aanspraak gemaakt op jouw rekening maar vergoed de verzekering de schade.

Autoverzekeringen hebben een bepaalde dekkingsgraad. Dit heeft ook te maken met schade door de natuur of door vandalisme. Verder kun je kijken of je wel of niet een inzittende verzekering afsluit. Dit zorgt ervoor dat mensen die in de auto zitten ook verzekerd zijn mocht er iets gebeuren. Verder is het verstandig om naar het bouwjaar van je auto te kijken. Heb je een tweedehands auto gekocht die ouder is dan 8 jaar? Dan is hij niet zoveel meer waard dus kun je beter kiezen voor een WA-verzekering. Heb je een nieuwe auto gekocht is het verstandig om je auto Allrisk te verzekeren. Zo is je nieuwe auto verzekerd tegen alle krassen en deukjes die er eventueel in kunnen komen.

Wil je echt onbezorgd op reis met je nieuwe auto, dan is een elektrische private lease auto een goede uitkomst. De verzekering zit namelijk inbegrepen bij private lease en je hoeft niks aan te geven bij de belastingdienst.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*