Home > Reistips > Brandveiligheid op vakantie: 3 handige artikelen voor op reis
Tips voor brandveiligheid op vakantie

Brandveiligheid op vakantie: 3 handige artikelen voor op reis

Tijdens je vakantie staan genieten en tot rust komen bovenaan je lijstje met prioriteiten. Wat veel mensen vergeten is dat ook in deze periode van gezelligheid en samenzijn een ongeluk in een klein hoekje kan zitten. Soms gebeuren er onverwachts dingen die je niet altijd zelf in de hand hebt. Om goed voorbereid te zijn op vervelende situaties zoals brand op je vakantieadres is het verstandig om een aantal belangrijke dingen op je paklijst zetten. Wij hebben wat tips en ideeën voor een brandveilige zomer!

Veilig kamperen

Veel Nederlanders trekken er in de zomermaanden op uit met een caravan, camper of tent. Tegenwoordig gaat dat haast niet meer zonder de nodige meegereisde elektronica en gasinstallaties. Wanneer je op vakantie gaat is het belangrijk om altijd te zorgen voor een goede voorbereiding.

Gasflessen kunnen voor levensgevaarlijke situaties zorgen wanneer ze niet goed zijn gecontroleerd. Zet deze dan ook bij voorkeur niet te dicht bij de slaapplaats, maar enkele meters van de tent, caravan of camp verwijderd. Check voor vertrek ook nog een extra keer of alle toebehoren zoals een drukteregelaar of leiding nog in goede staat verkeren.

Ben je van plan op vakantie gebruik te maken van elektriciteit? Wees dan extra alert op de bedradingen en aansluitingen op elektriciteitspalen. Kortsluiting kan iedereen overkomen en kan brandgevaarlijke situaties opleveren.

Open vuur

In de zomermaanden kan het houden van een open vuur of het gebruiken van een barbecue risico’s met zich meebrengen. De natuur kan op sommige plekken behoorlijk droog zijn en daardoor extra gevoelig zijn voor rondspattende vonkjes. Zelf een paar kleine vonkjes kunnen in zo’n geval een grote brand veroorzaken. Wees dus extra alert en zet altijd een emmer water en een emmer zand klaar voor het geval dat.

Altijd meenemen

De situatie op vakantie is vaak anders dan je thuis gewend bent. Verken daarom altijd direct na aankomst de omgeving en de mogelijke vluchtwegen. Om met een gerust hart van je vakantie te kunnen genieten is het ook verstandig om aan een aantal dingen te denken bij het inpakken.

Om de brandveiligheid te vergroten is het raadzaam om altijd een rookmelder en blusdeken mee te nemen. Deze kleine veiligheidsmaatregelen zijn een kleine moeite en nemen relatief weinig plek in, maar kunnen je wel een hoop ellende besparen.

Daarnaast zijn er een aantal landen in Europa waar je verplicht een brandblusser moet meenemen in de auto. Zie dit niet als een belemmering, maar doe er je voordeel mee: op je vakantiebestemming heb je in geval van nood altijd zelf een brandblusser achter de hand.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

4 comments

  1. Vincent Rondwijk

    Bedankt voor het delen van de tips. Een BBQ kan inderdaad gevaarlijk zijn wanneer het bijvoorbeeld erg droog is in je tuin. Ik zorg er altijd voor dat ik een emmer water bij de hand heb.

  2. Ik heb ook altijd een blusdeken mee wanneer ik op vakantie ga. Wanneer je op een camping staat is het natuurlijk belangrijk om veilig gebruik te maken van je barbecue. Ook kook ik altijd op gas en liever niet op vuur. Veiligheid voorop!

  3. Goede reisblog en het is zeker handig om dit als een prioriteit te beschouwen op vakantie! Gr. Felix

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*