Home > Reisbestemmingen > Europa > Op autovakantie: is je autoverzekering geldig in het buitenland?
Is je autoverzekering geldig op autovakantie

Op autovakantie: is je autoverzekering geldig in het buitenland?

Als je de weg op gaat kunnen er soms dingen gebeuren die je op voorhand niet had voorzien. In dit soort situaties ben je in Nederland vaak goed verzekerd. Maar stel je voor dat er iets gebeurt tijdens je autovakantie met vrienden of familie. Kan je dan rekenen op dezelfde dekking als in Nederland?

In de meeste gevallen is je Nederlandse autoverzekering binnen en buiten de Europese Unie gewoon geldig. Waar moet je allemaal op letten als je op reis gaat met je auto en wat moet je doen in geval van schade of pech?

Goed verzekerd

In het buitenland kan net zo goed als in Nederland iets met je auto gebeuren. Veel mensen staan hier vaak niet bij stil voor vertrek. Om vervelende ongemakken tijdens je vakantie te voorkomen is het raadzaam om je in goede autoverzekering te verdiepen.

Waar moet je op letten als je een autoverzekering af gaat sluiten? Naast dat het voor velen belangrijk is om een scherpe premie te betalen, is het ook belangrijk dat je er zeker van bent dat jouw verzekering de juiste dingen dekt. Het kan namelijk per verzekeraar en pakket nogal verschillen in welke situaties je kan rekenen op hulp of wanneer je op jezelf bent aangewezen. Let dus goed op de dekking, want vooral in het buitenland kan het lastige situaties opleveren als je dekking te laag is.

Groene kaart

Mocht je in het buitenland met pech langs de weg komen te staan, dan is het goed om te weten wat je van je verzekeraar kunt verwachten. Om klanten een houvast te geven hebben verzekeraars daarvoor de zogenoemde groene kaart uitgevonden. Ieder jaar ontvang je die per post om in het buitenland aan te kunnen tonen dat je in Nederland verzekerd bent.

Een ander voordeel van de kaart: op de achterkant kun je eenvoudig nagaan of jouw vakantiebestemming tot de landen behoort waar je autoverzekering geldig is. Ook kun je er vaak praktische tips en handige telefoonnummers op vinden. Altijd meenemen dus!

Eigen verantwoordelijkheid

Niet in alle gevallen dekt een Nederlandse autoverzekering de gemaakte schade. Mocht je tijdens je vakantie slachtoffer worden van diefstal, een autobrand of als bestuurder verwondingen oplopen bij een ongeval, dan worden de kosten niet altijd gedekt. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van jouw specifieke autoverzekering. Wees hier goed van op de hoogte voordat je vertrekt.

Tips voor vertrek

Check bij het plannen van je vakantie altijd waarvoor en in welke gevallen een verzekeraar jouw kosten dekt. Zorg dat je alle documentatie meeneemt en maak overal een digitaal exemplaar of kopie van. Zo ben je goed voorbereid. Dit scheelt een hoop gedoe en geregel vanaf je vakantieadres mocht er plots iets gebeuren.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*