Home > Reisbestemmingen > Europa > Hannover: een historische stad met een moderne jas
de stad Hannover in Duitsland

Hannover: een historische stad met een moderne jas

Van Berlijn tot het Zwarte Woud en van het Sauerland tot kasteel Neuschwanstein; het zijn vaak de bestemmingen wanneer men denkt aan een reisje naar Duitsland. Maar behalve het bruisende en moderne stadsleven van Berlijn en de groene en ongerepte natuur van het Sauerland, biedt Duitsland meer dan dit alleen. Zo is Hannover, hoofdstad van de deelstaat Nedersaksen, een goed voorbeeld van een stad die niet zoveel Nederlanders kennen maar die zeker de moeite waard is om eens bezocht te hebben. Imposante, koninklijke baroktuinen, klassieke én moderne architectuur: Hannover biedt een grootse diversiteit aan bouwstijlen en natuur waarbij de ‘verschillende eeuwen’ vaak vloeiend in elkaar overlopen. Voordat we verklappen waar je beslist naar toe moet, eerst een stukje historie van Hannover.

Geschiedenis van Hannover

Ongeveer duizend jaar geleden, aan de oever van de Leine, lag een niet al te groot middeleeuws dorpje met de naam ‘Honovere’. Toentertijd bezat Hannover een kleine marktplaats en trok hiermee de nodige handelaren en kooplieden aan. Deze marktplaats werd een plek waar ruilhandel en koopmanskracht deze aankomende stad lieten floreren. In 1241 verkreeg het eens zo kleine dorpje stadsrechten waarmee Hannover een nieuwe status kreeg. Een eeuw later, in de veertiende eeuw, beleefde de stad haar eerste bloeitijd. Ongeveer twee eeuwen later, in 1636, zou de hertog George van Brunswijk-Calenberg in Hannover zijn ‘zomerhuis’ laten bouwen. Het stadskasteel, de residentie ‘Herrenhausen’ en de opera zijn bekende overblijfselen uit deze periode die je nu nog kunt bewonderen. In 1814 werd het ‘Koninkrijk Hannover’ gesticht tijdens het Congres van Wenen. Dit koninkrijk werd geregeerd door het ‘huis Hannover’, het toenmalig koninklijk huis van Ierland en Groot-Brittannië, maar werd in 1866 veroverd door de Pruisen. Enkele decennia later, in de Tweede Wereldoorlog, werd een groot deel van de stad verwoest. Hierdoor is Hannover, door de wederopbouw, vele moderne gebouwen rijker geworden en is deze stad nu een interessante combinatie tussen zeer klassiek en ultra modern.

Koninklijk Hannover, waar vind je het?

Het paleis van ‘Herrenhausen’ is gelegen in het noordelijke gedeelte van de stad en heeft onderdak geboden aan Ernest August en zijn kleinzoon, koning George II van Groot-Brittannië, blies hier zijn laatste adem uit. Ten tijde van de WOII was het paleis volledig verwoest door een Brits bombardement, maar is tussen 2007 en 2013 volledig gereconstrueerd. De aangrenzende tuin, volgens Franse stijl, is één van de belangrijkste baroktuinen van Europa en wordt opgesierd met vele fonteinen en tempeltjes. De groene vlakken bestaan uit organische vormen en worden omringd door bloemen. Een absolute aanrader voor liefhebbers van geschiedenis, natuur en cultuur.

Herrenhausen in Hannover

Dierenrijk

Tegenover het Herrenhaus bevindt zich Sea Life. Dit aquarium toont een grote variatie aan zeedieren. Je kunt er door ‘tunnels’ lopen en de zeedieren, zoals haaien en schildpadden, zwemmen letterlijk boven je hoofd. Om even in de dierenwereld te blijven kan men, in het oosten van Hannover, het dierenpark ‘Erlebnis Zoo’ bezoeken. De dieren wonen in verblijven die volledig zijn aangepast op hun natuurlijke leefomgeving. Met rondvaartbootjes vaar je langs verschillende diersoorten en beleef je de natuur op ‘safariwijze’. Exotische dieren bekijken? Daarvoor hoef je dus geen verre reizen te maken.

Natuurrijk Hannover

In het centrum van Hannover bevindt zich het ‘Neues Rathaus‘, het gemeentehuis. Het werd geopend in 1913. De grootse en imposante residentie is gebouwd in een eclectische stijl en heeft de uitstraling van een kasteel. Het ‘Rathaus‘ is toegankelijk voor bezichtiging waar je met een lift mee naar de top van het gebouw kunt gaan. Vanaf hier heb je een fraai vergezicht over Hannover en bevindt men zich op het hoogste punt van de stad. De Maschee, grenzend aan het Neues Rathaus, vormt het volgende bezoekerspunt en heeft een oppervlakte van bijna tachtig hectare. Niet alleen kun je hier langs het water lopen; ook leent het meer zich uitstekend voor watersporten als zeilen en kanoën. Op een zomerse dag worden de aangrenzende grasvlakten dan ook drukbezet door zonaanbidders. Houd je van natuur? Dan moet je zeker het ‘Eilenriede’ eens bezoeken. Dit stadspark, met een grootte van 640 hectare, is één van de grootste stadsparken van Europa waarbij oude bomen en kleine wateren dit park idyllisch sieren. Een fijne wandeling in de ochtend of een afsluitende avondwandeling: het Eilenriede is kenmerkend voor Hannover en een absolute aanrader voor natuurliefhebbers.

Neues Rathaus in Hannover

Musea

Het Niedersächsisches Landesmuseum Hannover heeft een indrukwekkende collectie aan beeldende kunst, lopend van de middeleeuwen tot de moderne tijd en heeft diverse departementen met archeologie, etnologie en natuurhistorie. Houd je vooral van moderne kunst? Dan vormt het Sprengel Museum een waar paradijsje voor de moderne kunstliefhebber. Misschien ben je een echte liefhebber van alles rond de luchtvaart. Zo biedt het Luftfahrtmuseum Hannover-Laatzen een interessante kijk op de geschiedenis en ontwikkeling van de luchtvaart.

Authentiek Hannover

Hannover beschikt over een karakteristiek stukje in de oude binnenstad, ook wel de Altstad. De historische huizen zijn gebouwd in de traditionele Fachwerk stijl en dienen als basis voor winkeltjes en horecagelegenheden. De kleurrijke en knusse pandjes geven een haast sprookjesachtig beeld waar je in veel winkeltjes uren kunt snuffelen. De grote kerk op het oude plein, de Marktkirche, is een geliefde locatie voor feesten en voorstellingen. Een van de mooiste pleinen betreft de Ballhofplatz: het knusse pleintje wordt gesierd door een fontein en met veel groen begroeide huizen. Aan dit plein bevindt zich het theehuis Teestübchen dat een fijne locatie om even uit te rusten in het authentieke Hannover vormt.

altstad Hannover

Verblijfplaatsen in Hannover

Kies je voor een vakantie naar Hannover? Dan biedt de stad genoeg hotels in verscheidene prijsklassen. Wil je graag luxe overnachten? Dan zijn het ‘Grand Palace’, ‘IntercityHotel’ of het ‘Kastens Hotel Luisenhof’ echte aanraders. Kies je liever voor een degelijk hotel en hecht je minder waarde aan luxe? Dan vormen ‘Hotel Wegner’, ‘Cityhotel Königstrasse’, ‘Prizeotel Hannover-city’ en ‘Hotel Elisabetha Garni’ goede opties. Deze hotels hebben allen een goede prijs-kwaliteitverhouding ten opzichte van hetgeen dat ze aanbieden.

Houd je van natuur en historie, verpakt in een modern jasje en toch dicht bij huis? Dan vormt het chique en eveneens idyllische Hannover een absolute aanrader voor wie een ‘echte Duitse stad’ wilt ontdekken.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*