Home > Reistips > MacBook oplader of accu defect op reis: wat nu?
een MacBook die je mee op vakantie kan nemen

MacBook oplader of accu defect op reis: wat nu?

Hoe goed je ook voorbereid op reis vertrekt, iedereen vergeet wel eens iets belangrijks mee te nemen en vaak kom je daar pas achter als je de koffer uit staat te pakken op je eindbestemming. Veel mensen die hun MacBook meenemen op reis hebben wel eens meegemaakt dat ze hun adapter vergeten zijn. Ook komt het regelmatig voor dat de MacBook adapter het plots begeeft. De laadkabel staat vaak onder spanning door het oprollen en voor mensen die de adapter veel mee op reis nemen ontstaat daardoor al snel een kabelbreuk.

Een MacBook oplader van iemand anders

Als je in het buitenland zonder adapter komt te zitten, is dat natuurlijk vervelend, maar dit betekent niet direct dat je een volledig nieuwe MacBook oplader hoeft aan te schaffen. Ondanks dat het vermogen van de adapter afhankelijk is van het formaat van de Mac, is het vaak mogelijk om een adapter van iemand anders te gebruiken (ook als deze te veel vermogen heeft voor jouw Mac).

Een Macbook bepaalt zelf het benodigde vermogen

Stel dat je geen beschikking meer hebt over je MacBook Air adapter (45 watt), dan kun je ook een MacBook Pro adapter (85 watt) gebruiken om bij te laden. De MacBook is namelijk ‘intelligent’ genoeg om zelf te bepalen wat het benodigde vermogen is. Dit betekent dat je MacBook Air probleemloos opgeladen kan worden met een te sterke adapter, zonder dat de MacBook beschadigd wordt. In plaats van de MacBook te overbelasten, schaalt de adapter automatisch af naar het benodigde vermogen. Overigens is het omgekeerde ook mogelijk: Je kunt een ‘zwakke’ adapter met te weinig vermogen gebruiken. Het opladen zal wel een stuk langer duren en een belangrijke voorwaarde is ook dat er nog wat restlading in de MacBook zit.

Een juiste stekkervorm

Controleer voordat je op reis gaat wel altijd of jouw adapter de juiste stekkervorm heeft voor het buitenlandse stopcontact. Er zijn losse stekkertjes (‘duckhead plug’) voor elk type stopcontact verkrijgbaar. Je ‘Nederlandse’ plug kan eenvoudig van het laadblok geschoven worden en de ‘buitenlandse’ plug klik je er weer op. In het uiterste geval kun je natuurlijk altijd een verloopstekker kopen.

Help, mijn MacBook accu werkt niet meer

Na 4-5 jaar is het niet vreemd dat je MacBook accu steeds slechter gaat functioneren. Over het algemeen merk je dat de gemiddelde werktijd van de batterij korter wordt, maar vaak wordt de accu ook onbetrouwbaar. De batterij valt dan onverwacht uit en geeft in sommige gevallen geeft helemaal geen energie af. Het is natuurlijk vervelend als dat in het buitenland gebeurt, je kunt immers niet zomaar de batterij van iemand anders lenen.

Gelukkig is het geen onoplosbaar probleem: je kunt namelijk prima met je MacBook werken, ook als de batterij slecht is. Haal de batterij connector los uit het logic board of verwijder de batterij helemaal en zorg dat je MacBook aangesloten is op het stroomnet. Let wel op dat de adapter niet losschiet uit de Mac, want dan valt de computer direct uit!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*