Home > Reis inspiratie > Leuke kampeerplekken langs de Noordzeekust

Leuke kampeerplekken langs de Noordzeekust

Relatief veel kampeerders die in eigen land blijven, kiezen een plek aan de Noordzee kust. De combinatie van duinen, strand en zee blijft populair. Ook de vakantiesfeer die de kuststrook uitstraalt wordt als een voordeel gezien. Deze sfeer is te vergelijken met het vakantiegevoel dat snel ontstaat wanneer je één van de Waddeneilanden bezoekt. Maar welk gedeelte van de Noordzee kust is geschikt voor je kampeervakantie? De verschillen kunnen best groot zijn dus de keuze kan soms lastig zijn.
In dit artikel worden de verschillen tussen de kustregio’s uitgelegd. Daarbij wordt gestart in het noorden van Noord Holland en belanden we uiteindelijk in het zuiden van Zeeland.

Het noorden van Noord Holland

De Noordzee kust van het vaste land begint bij de havenstad Den Helder. Vanaf hier loopt een mooie maar vrij smalle duinenrij richting badplaatsen in de buurt. Dit gedeelte loopt van Den Helder, via Julianadorp naar Callantsoog. Hier begint een breed stuk duinen met in het midden twee meren. Een mooi wandel– en fietsgebied.
Dit meest noordelijke gedeelte van de provincie heeft mooie stranden, maar een vrij smalle duinenrij. Verder vind je er bloembolvelden en voornamelijk kleinere plaatsen. Een relatief rustig gebied met diverse recreatiemogelijkheden.

Schoorl

Verder zuidelijk begint het bekende duinengebied bij de badplaats Schoorl. Een mooi wandelgebied dat onder andere bekend staat om de hoge duinen. Het is een populair gebied waardoor je er wat meer drukte zult vinden. Anderzijds zijn er ook wat meer bezienswaardigheden dankzij het toerisme.

Bergen aan Zee en Egmond aan Zee

Iets zuidelijker dan het natuurgebied bij Schoorl, liggen bekende badplaatsen zoals Bergen aan Zee, Egmond aan Zee, Castricum aan Zee en Wijk aan Zee. De duingebieden zijn in deze regio breed en de plaatsen toeristisch. Drukte, gezelligheid en van alles te doen. Afgezien van Alkmaar vind je hier nog niet veel steden in de buurt van de kust.

Voorbeelden van kampeermogelijkheden in dit gebied vind je in het overzicht op de volgende pagina: campings bij Egmond aan Zee

Het stedelijk gebied

Vanaf IJmuiden begint het stedelijk gebied van de Noordzee. Met plaatsen als IJmuiden, Haarlem, Leiden en Den Haag. Een druk en toeristisch gebied met anderzijds ook allerlei bezienswaardigheden en attracties. De bekendere zijn bijvoorbeeld de pier van Scheveningen, Madurodam, Duinrell, het circuit van Zandvoort en de steden zelf.
Ondanks de drukte in dit kustgebied, zijn er ook mooie duingebieden te vinden waar je toch tot rust kunt komen. Zoals Kievitsduin en Nationaal Zuid Kennemerland. En uiteraard de brede zandstranden, niet te vergeten.

Zeeland

Ten slotte komen we in het zuidelijkste gedeelte van onze Noordzee kust; de provincie Zeeland. Een rustige provincie dat met name bekend staat om de mooie stranden. Ook de opbouw van de provincie valt op; het gebied is opgedeeld in verschillende grote eilanden.
Langs vrijwel de gehele kust liggen mooie zandstranden, gezellige badplaatsen en is er van alles te doen. Ga je wat meer landinwaarts, dan zal je al snel merken dat het rustiger wordt. Minder toerisme, weinig grote plaatsen en weinig grote bezienswaardigheden. Voor liefhebbers van een kustvakantie heeft Zeeland echter zeker genoeg te bieden. Mede dankzij gezellige badplaatsen zoals Rockanje, Scharendijke, Renesse, Domburg, Westkapelle, Vlissingen, Breskens en Cadzand.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*