Home > Reis thema's > Backpacken > Kamperen in de winter 2020? Alles wat je moet weten!
kamperen in de winter kampvuur

Kamperen in de winter 2020? Alles wat je moet weten!

Wil je een leuke en bijzonder ervaring beleven deze winter? Winterkamperen is voor jou! Het is vaak extra rustig in de winter op kampeerterreinen. Als je geluk hebt, heb je zelfs het terrein voor jezelf alleen. Kamperen in de winter is echter wel een uitdaging. Waar moet ik kamperen? Hoe houd ik mezelf warm? Waar moet ik rekening mee houden? Hoe zit het met de coronamaatregelen? Krijg antwoord op je vragen in dit blog!

Waar moet ik kamperen in de winter?

I got you! Ik heb de leukste winterkampeerplekken voor je op een rijtje gezet. Alle plekken zijn in Nederland. Combineer het kamperen bijvoorbeeld met de leukste uitstapjes voor deze kerstvakantie

Winterkamperen op de Veluwe

Op de Veluwe is het mogelijk om te winterkamperen. Dit is dé plek voor de natuurliefhebber en in de winter kan het er adembenemend mooi zijn door de bevroren of zelfs besneeuwde natuur. Je kan er winterkamperen met een tent, met een camper of een chalet huren. 

Winterkamperen Landgoed De Barendonk

Op Landgoed de Barendonk in Brabant is kamperen in de winter heel avontuurlijk en speciaal. Hier vind je een mooi Natuurkampeerterrein, Trekkershutten en Paardement. Ook is er een kampvuurplaats, dit kan natuurlijk niet ontbreken tijdens het winterkamperen. 

Natuurkamperen in de winter in Overijssel

Tijdens het winterkamperen op Natuurkampeerterrein De Klashorst beleef je het ultieme kampeergevoel. Het terrein ligt midden in de natuur. Ga even ‘back to basic’ en geniet van de omgeving, er zijn tentplaatsen zonder elektra zodat jij optimaal kan genieten en rusten. 

De Klashorst on Twitter: "Wij zijn open! Bij ons kun je winterkamperen. Om de avonden aangenaam langer te maken zijn er houtkacheltjes en brandhout verkrijgbaar. Extra genieten doe je in een mobiele

Waar moet ik rekening mee houden als ik ga kamperen in de winter?

Goede vraag! Het is super avontuurlijk maar het is ook erg spannend. Met lage temperaturen is het een uitdaging om jezelf warm te houden. Ik heb tips voor je op een rij gezet waar je rekening mee moet houden tijdens het winterkamperen

 • Neem extra isolatie mee voor op de grond in de tent, anders wordt het wel heel koud in de tent. Online zijn er veel verschillende isolatie mogelijkheden te vinden voor in de tent. 
 • Mocht het nou sneeuwen maakt dat natuurlijk veel geluid. Het is niet fijn om daarop te slapen dus zorg ervoor dat de tent vrij is van sneeuw, ook eromheen! 
 • Neem een borsteltje mee om sneeuw van de tent af te borstelen. Houd de tent zoveel mogelijk sneeuwvrij om natheid te voorkomen. 
 • Een goede hamer is tevens ook handig om mee te nemen. Zo kan je de haringen van de tent er goed in slaan als de grond hard is van het vriezen. 

Tips tegen de kou!

Slapen:

 • Neem extra isolatie mee voor op de grond in de tent, anders wordt het wel heel koud in de tent. Online zijn er veel verschillende isolatie mogelijkheden te vinden voor in de tent. 
 • Sla een goede slaapzak in! Het liefst een slaapzaak met een hoge isolatiewaarde. Neem ook extra fleecedekens mee die geen vocht kunnen opnemen.
 • Een muts tijdens het slapen zal ook helpen met het warm blijven. 
 • Zorg ervoor dat er zo min mogelijk vocht in het slaapgedeelte komt. Kleren en dergelijken die vochtig zijn geworden, bewaar je het best buiten het slaapgedeelte. 
 • Neem eventueel een kruik of verwarmbare kussens/dekens mee om het extra warm te maken in de slaapzak. 

Overdag:

 • Als je overdag warm wil blijven, zal thermokleding je grootste vriend worden. 
 • Ga niet stilzitten! Maak lange wandelingen, ga joggen, blijf in ieder geval actief. 
 • Maak kampvuurtjes, bij sommige kampeerterreinen is dit mogelijk dus ga dit na van tevoren.

Hoe zit het met de coronamaatregelen in de winter 2020/2021?

Per kampeerterrein zijn de maatregelen verschillend. Wat bij elk terrein geldt is: 

 • Heb je corona gerelateerde klachten? Blijf thuis!
 • Houdt 1,5m afstand
 • Was je handen goed en vaak
 • Hoest en nies in je ellenboog

Check goed de website van je gewenste bestemming om de regels en maatregelen door te lezen voordat je erheen gaat. Houd je afstand, denk aan iedereen om je heen en blijf gezond. Dan maak jij je winterkampeer ervaring onvergetelijk! 

Kamperen in de winter 2020/2021

Winterkamperen is dit jaar een ideale oplossing om er nog op uit te gaan en te avonturieren. Heb jij nog tips en ervaringen voor winterkamperen? Deel het in de reacties!

About Lisa van Kempen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*