Home > Reisbestemmingen > Europa > Kreta bezoeken? Hier moet je echt heen; 5 tips
bezoek kreta

Kreta bezoeken? Hier moet je echt heen; 5 tips

Een gevarieerd landschap, heerlijke stranden, schilderachtige steegjes, lekker eten, cultuur en historie. Het Griekse eiland Kreta heeft alle ingrediënten voor een heerlijke vakantie. Wat je ook gaat zien of doen op Kreta, het is eigenlijk altijd goed. Toch geven we je een paar tips om alvast lekker in de vakantiestemming te komen.

Struin door de gezellige steden

Er zijn op Kreta een aantal mooie steden te vinden waar je een heerlijk dagje cultuur kunt snuiven, shoppen en ronddwalen. In Heraklion, de hoofdstad van Kreta, kun je mooie Venetiaanse stadsmuren bekijken, door de haven wandelen en de vele winkels en terrassen bezoeken. De stad Chania is vanwege de vele culturele bezienswaardigheden ook zeer de moeite waard om te bezoeken. De studentenstad Rethymnon zit vol met schilderachtige straatjes.

Bezoek Knossos en andere archeologische sites

Liefhebbers van archeologie kunnen hun hart ophalen op Kreta. Het eiland heeft namelijk de grootste archeologische site uit het Bronzen Tijdperk: de stad Knossos. Het gebied werd al in de neolitische periode bewoond en het paleis van Knossos groeide uit tot het het hart van de Minoïsche beschaving en cultuur. Tijdens de hoogdagen telde Knossos 100.000 inwoners en was het centrum van het ceremonieel en politiek leven. Naast Knossos zijn er meer interessante en indrukwekkende archeologische sites, zoals Gortys, de Romeinse hoofdstad van het eiland, Phaistos, een archeologische site uit het Bronzen Tijdperk of de minoïsche nederzetting Agia Triada.

bezoek kreta knossos

Hike door een van de kloven

De natuur op Kreta is prachtig. Het eiland is bergachtig en door de eeuwen heen zijn er een aantal diepe kloven ontstaan, waar je doorheen kunt wandelen. De Samariakloof is de populairste. De wandelroute is 16 kilometer lang en kronkelt tussen metershoge rotswanden, die op sommige stukken erg nauw zijn. Heel avontuurlijk! De kortere Imbroskloof is makkelijker om doorheen te wandelen.

Ontdek de vele prachtige stranden

Als je naar een Grieks eiland gaat, ga je uiteraard ook naar het strand. Ben je een echte strandliefhebber, dan zit je op Kreta gebakken. Het eiland heeft namelijk een kustlijn van ruim 1000 kilometer lang. Rond de populaire badplaatsen Chersonissos en Malia veel goed georganiseerde stranden te vinden, maar als je iets verder zoekt, dan vind je nog veel mooiere stranden. Neem bijvoorbeeld Balos Beach, waar je je in de Cariben waant. Dit is dus ook volgens velen het mooiste strand van Griekenland. Ook Preveli Beach, voorzien van een palmenbos en steile rotswanden, is prachtig. Zo zijn er nog veel meer.

Verken het eiland met een auto

Een auto huren op Kreta is de makkelijkste manier om het eiland te verkennen. Het eiland is namelijk behoorlijk groot en heeft zeer veel te bieden. De wegen zijn goed, waardoor je een heerlijk relaxte, zonovergoten roadtrip kunt maken langs de uitgestrekte kustlijn en de mooiste plaatsen op Kreta kunt bezoeken. Ga je het binnenland in, dan zie je weer een compleet andere kant van Kreta. Van pittoreske bergdorpjes tot bruisende steden en ongerepte stranden; met een huurauto kun je gaan en staan waar je wilt en alles bekijken.

About Bert en Anneke Muller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*