Home > Reisbestemmingen > Europa > Dit zijn de mooiste plekjes van Portugal
portugal

Dit zijn de mooiste plekjes van Portugal

Portugal is rijk aan natuur en indrukwekkende monumenten zoals kerken en kloosters. Hoe lang je ook op vakantie gaat, tijd zal je altijd tekort komen. Bovendien zijn de Portugese streken zo verschillend van elkaar, dat je meerdere reizen naar het land zou moeten maken om een compleet beeld van Portugal te krijgen. Portugal is namelijk die bruisende hoofdstad Lissabon, maar ook de prachtig groene valleien in het noorden van het land, goudgele stranden en subtropische eilanden midden in de Atlantische Oceaan. Wij zetten een paar topbestemmingen op een rijtje.

1. Bloemeneiland Madeira

Madeira wordt ook wel het Bloemeneiland of de Drijvende Tuin van Europa genoemd. Het eiland ligt ver buiten het Europese continent, midden in de Atlantische Oceaan, en op ongeveer700 kilometer afstand van de kust van Afrika. Dankzij het subtropische klimaat komen hier veel bloem- en plantsoorten voor. Kies je voor een Fly Drive Madeira, dan verblijf je meestal in hoofdstad Funchal, die jou bewijst dat Madeira meer dan terecht zijn stoffige imago van zich af heeft weten te schudden. En dan bedoelen we geen hippe nachtclubs, maar een gezellige bedrijvigheid waarin elk type toerist zich thuisvoelt

2. De vulkaaneilanden van de Azoren

Net als Madeira liggen de Azoren op een paar honderd kilometer afstand van de kust van West-Afrika. De archipel is een autonome regio van Portugal en vanuit Nederland met een rechtstreekse vlucht te bereiken. Wil je een Fly Drive naar de Azoren onderdeel laten uitmaken van een grotere rondreis door Portugal? Dan kun je ook vanaf steden als Lissabon of Porto naar de archipel vliegen. Van de in totaal zeventien eilanden zijn er negen bewoond. São Miguel is het grootste en veelzijdigste eiland van allemaal. De bestemming is er één voor rustzoekers en natuurliefhebbers.

3. Praia da Marinha in de Algarve

Praia da Marinha ligt aan een voor de Algarve zo kenmerkende, grillige kustlijn. Alhoewel er meer stranden met bijzondere rotsformaties in de (directe) omgeving zijn, is iedereen het erover eens dat Praia da Marinha er met kop en schouders bovenuit steekt. Het strand ligt in de buurt van Lagoa en is bereikbaar via een lange trap. Het allermooiste gedeelte van het strand kun je tijdens eb bereiken. Houd overigens wel rekening met de getijden, want met vloed kom je er nog maar moeilijk vanaf. Ook kun je boven dit strand klifwandelingen maken.

4. Alentejo, onontdekte streek boordevol wijngaarden

De streek Alentejo ligt tussen Lissabon en de Algarve ingeklemd. Hij is vrijwel niet bekend bij het grote publiek, wat een bezoek aan deze streek alleen nog maar interessanter maakt! Alentejo mag dan wel redelijk dichtbij de Portugese hoofdstad liggen, toch bevind je je hier in een oase van rust. De kleine, authentieke dorpjes zijn compleet het tegenovergestelde van het chaotische en moderne leven. Hier kom je helemaal tot rust. Bovendien is Alentejo hét wandelparadijs van Portugal. Ben je op zoek naar een actieve outdoorvakantie, dan is deze bestemming misschien wel iets voor jou.

5. Lissabon, hoofdstad naar ieders hart

Hoe kan het ook anders, ook Portugals hoofdstad heeft reden genoeg om zijn opwachting in deze lijst te maken. De stad waar de typische, gele tram door de steile straten rijdt, de vele miradouro’s (uitkijkpunten) je op mooie plaatjes trakteren en de imposante monumenten je vertellen over de vervlogen tijden van koningen en ontdekkingsreizigers. Ben je in Lissabon, grijp dan ook je kans om een authentiek fadocafé te bezoeken. Fado kun je zien als de Portugese blues die de beluisteraars ervan tot in elke cel kan ontroeren. Prachtig om die emotie mee te maken!

6. De Douro-vallei

Op nog geen anderhalf uur rijden van Porto, de tweede stad van het land, vind je de Douro-vallei. Een vallei met een adembenemend landschap dat door UNESCO zelfs als Werelderfgoed cultuurlandschap is erkend. In deze vallei worden de Douro-wijnen en de portwijnen bewaard en gerijpt. De glooiende, groene heuvels waar de Douro-rivier doorheen loopt, lijken op sommige plekken wel uit een sprookjesboek te komen. Je kunt je bezoek aan de Douro-vallei opnemen in een rondreis door het noorden van Portugal, of het gebied tijdens een stedentrip in Porto bezoeken.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*