Home > Reisbestemmingen > Europa > Dit is de mooiste route voor jouw autovakantie door Duitsland
roadtrip duitsland

Dit is de mooiste route voor jouw autovakantie door Duitsland

Een autovakantie is de beste manier om in alle vrijheid en op eigen tempo een land te ontdekken. En dat hoeft helemaal niet ver van huis te zijn! Wanneer je de grens met onze oosterburen oversteekt, word je getrakteerd op prachtige landschappen en interessante steden en dorpen van historische waarde. De zogeheten Romantische Straβe is dé autoroute van Duitsland die je bewijst dat sprookjes werkelijkheid kunnen worden. Wijngaarden, romantische kastelen, charmante dorpjes en uitzichten op de Alpen. Welke plekken kom je tijdens deze autovakantie in Duitsland zoal tegen?

Würzburg als startpunt van je reis

De Romantische Straβe behoort tot Duitslands meest toeristische routes en loop door de deelstaat Beieren naar de voet van de Alpen. De route volgt een deel van een oude handelsroute naar Tirol en het noorden van Italië. Je start je autovakantie in de oude bisschopsstad Würzburg, in het noordwesten van Beieren. De stad ligt aan de rivier de Main en is vooral bekend vanwege zijn barokke, bisschoppelijke verblijf ‘Würzburger Residenz’. Onder dit paleisachtige gebouw ligt één van de mooiste wijnkelders ter wereld. Je kunt het gebouw zowel met als zonder gids bezoeken.

Rothenburg ob der Tauber

Wat verder op deze route tref je Rothenburg ob der Tauber, dat als één van de mooiste dorpjes van heel Duitsland en hét symbool van de romantiek is bestempeld. De stad heeft zijn middeleeuwse karakter, zelfs na de zware bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog, goed weten te behouden. Vernietigde delen zijn herbouwd. De oude stadskern wordt gekenmerkt door meer dan veertig verschillende torens en ligt midden in een prachtig, ongerept landschap. Verblijf zeker een dag in dit dorp om al zijn bijzonderheden zo goed in je op te kunnen nemen.

Donauwört

Na een bezoek aan Rothenburg ob der Tauber vervolg je je weg dwars door de wijngaarden. Het landschap wordt hier langzaamaan iets bergachtiger en leidt je richting Donauwörth, het volgende staaltje middeleeuwse pracht. De stad is niet alleen levendig, maar heeft ook een goed behouden historisch centrum. De Reichsstrasse is de mooiste straat van de stad en één van de mooiste van heel Duitsland. Er staan veel middeleeuwse en renaissance koophuizen. Volg in Donauwörth één van de vele wandelroutes en geniet van de mooiste uitzichtpunten.

Slot Neuschwanstei

Boek je deze last minute autovakantie naar Duitsland, dan mag het een vanzelfsprekendheid heten dat je Slot Neuschwanstein ook aandoet. Met de bouw van dit sprookjeskasteel vlakbij Füssen werd in opdracht van Koning Ludwig II in 1869 gestart. De excentrieke man wilde het kasteel gebruiken om zich aan het publieke leven te onttrekken. Na zijn overlijden werd het kasteel opengesteld voor publiek. Ook Walt Disney bezocht deze plek en gebruikte het als inspiratie voor het kasteel van Doornroosje. Je kunt het kasteel alleen bezoeken met een guided tour van een half uur. Tickets koop je het beste vooraf.

Füssen

Omdat Slot Neuschwanstein zoveel bezoekers trekt, wordt de charme van het stadje Füssen zelf nogal eens over het hoofd gezien. In zijn romantische straatjes vind je middeleeuwse huizen en barokke kerken. De vele cafétjes in de oude binnenstad zorgen voor een gezellig geheel. Füssen ligt in de regio Allgäu, in de uitlopers van de Alpen, en vormt het eindpunt van de autoroute Romantische Straβe. Deze hoogstgelegen stad van Beieren wordt omringd door bergen en trakteert je daarmee op een koninklijk landschap en een spectaculaire afsluiting van je autorondreis.

Een rondreis door de culinaire hotspot van Duitsland

Overdag geniet je van sprookjesachtige omgeving met middeleeuwse dorpen en statige kastelen, ’s avonds is het aan tafel genieten geblazen met de typisch Beierse streekgerechten. Wie Beieren zegt, zegt eten en drinken. Culinair genieten is in deze regio erg belangrijk en dat maakt hem meteen één van de culinaire hotspots van heel het land. Beieren kent een stevige keuken waarin voornamelijk vlees wordt gebruikt. In de restaurants geldt de echte Beierse gezelligheid. Na het eten zet je koers naar een Bierstuben, waar je de dag afsluit met een behoorlijke pul bier.

About Bert en Anneke Muller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*