Home > Reistips > Op vakantie: welke reisverzekering heb je nodig?
Heb je een doorlopende reisverzekering nodig?

Op vakantie: welke reisverzekering heb je nodig?

Het is natuurlijk het laatste waar je aan wilt denken als je op vakantie gaat: het idee dat er iets fout kan gaan. Diefstal, ziekte, ongevallen en schade aan eigendommen horen allemaal niet bij een geslaagde vakantie. Toch is het belangrijk om rekening te houden met deze zaken. Om goed voorbereid te zijn op ieder scenario is het van belang om van tevoren een goede reisverzekering af te sluiten. Maar welke reisverzekering heb je nu eigenlijk nodig? Wij leggen het voor je uit.

Basisdekking en aanvullende polissen

Er zijn diverse kosten die veelal onder de basisdekking van een reisverzekering vallen. Daarnaast zijn er ook een aantal onderdelen die apart verzekerd kunnen worden. Welke kosten onder het basispakket vallen en welke onderdeel zijn van een aanvullend pakket verschilt per verzekering.

Denk hierbij bijvoorbeeld aan de vergoeding van bagage, geld, ongevallen, geneeskundige kosten, assistentie bij autopech, vervangend vervoer en verblijf, en annulering van de vakantie. De meer bijzondere kosten worden lang niet altijd gedekt, en het kan dan ook zijn dat je hiervoor een aanvullende polis zal moeten afsluiten.

Wintersport

Welke onderdelen je verder nog wilt verzekeren, hangt natuurlijk sterk af van het soort reis dat je maakt. Als je op wintersport gaat bijvoorbeeld, is het verstandig om naast het basispakket te kiezen voor een dekking van het onderdeel (winter)sport, omdat daar het risico op ongevallen hoger zal liggen dan bij een strandvakantie.

Dubbel verzekerd?

Let er wel op dat je je niet dubbel verzekert: als je al een ongevallenverzekering hebt, is het in de meeste gevallen niet nodig om er speciaal voor vakantie nog één af te sluiten. Hetzelfde geldt voor autopech en vervangend vervoer. Als je normaal gesproken al een autoverzekering hebt, is het vaak overbodig om deze ook nog eens af te sluiten als onderdeel van je reisverzekering.

Medische kosten

Let er overigens ook op dat kosten voor een medische behandeling sterk verschillen per land. Bekijk dus van tevoren hoe het zit met de gemiddelde kosten van een behandeling in het land waar jij naartoe gaat. Liggen deze kosten erg hoog? Kies er dan voor om geneeskundige kosten extra te verzekeren.

Individueel of gezamenlijk

Een andere belangrijke keuze om te maken is of je alleen jezelf verzekert, of in het geval van een gezamenlijke vakantie kiest voor een verzekering voor het hele gezin. Het kan in veel gevallen voordeliger zijn om een gezamenlijke verzekering af te sluiten, mits sommige personen in het reisgezelschap niet al een aantal kosten door hun eigen, reeds afgesloten verzekering vergoed krijgen.

Verschillen in premies 

De grote verschillen in premies per verzekeraar zijn vaak het gevolg van de verschillen in dekking. Zoals gezegd varieert het sterk per aanbieder wat er onder het basispakket valt. Het is dus belangrijk om bij het kiezen van een reisverzekering niet alleen naar de hoogte van de premie te kijken, maar ook naar wat er precies gedekt wordt en wat jij nodig zal hebben. Het werkt daarbij goed om een reisverzekering vergelijker te gebruiken.

Doorlopend of los 

Als je veel op vakantie gaat, is het al snel voordeliger om te kiezen voor een doorlopende reisverzekering, in plaats van het los afsluiten van een verzekering voor iedere vakantie. Over het algemeen genomen is het bij een individuele verzekering bij 3 à 4 vakantieweken per jaar handig om voor een doorlopende reisverzekering te kiezen, en bij een gezinsverzekering al bij 2 weken. Daarnaast scheelt het natuurlijk een hoop tijd en moeite om niet telkens opnieuw aan het afsluiten van een verzekering te hoeven denken.

Het kiezen van de juiste reisverzekering is een belangrijke voorbereiding op je vakantie. Welke reisverzekering jij nodig hebt hangt helemaal af van jouw vakantiewensen en benodigdheden.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*