Home > Reistips > Vakantie voor mensen met een lichamelijke beperking: 3 tips
vakantie mindervalide

Vakantie voor mensen met een lichamelijke beperking: 3 tips

Op vakantie met een lichamelijke beperking? Door jouw aandoening moet je wellicht meer rekening houden met bepaalde praktische zaken dan andere mensen. Steek voor het boeken van je vakantie tijd in het uitzoeken van een geschikt appartement of hotel en controleer wat de regels zijn omtrent het meenemen van medicijnen in het vliegtuig. Er zijn veel mogelijkheden voor een geslaagde vakantie als je een lichamelijke beperking hebt. Je kunt zowel zelfstandig op reis gaan of kiezen voor een gezellige groepsreis, waarbij alles voor je wordt geregeld.

Assistentie op de luchthaven aanvragen

Een vliegvakantie vereist iets meer voorbereiding dan wanneer je met je eigen vervoer op pad gaat. Na het boeken van een vliegticket kun je bij de luchthaven aangeven assistentie nodig te hebben. Ook is het mogelijk om een rolstoel van de luchthaven te gebruiken. Geef hierbij duidelijk aan hoe mobiel je bent, zodat het luchthavenpersoneel goed kan inschatten hoeveel assistentie nodig is. Zorg dat je ruim van tevoren op de luchthaven aanwezig bent om er zeker van te zijn dat je jouw vlucht haalt.

Regel rolstoelaangepast vervoer

Om van het vliegtuig bij je vakantiebestemming te komen, moet je rekening houden met het soort vervoer. Boek van tevoren rolstoelaangepast vervoer als je in een rolstoel zit, zodat je niet te lang hoeft te wachten na aankomst op het vliegveld. In het buitenland zijn er altijd verschillende geschikte partijen die jou met het juiste vervoer naar je vakantiewoning of hotel brengen.

Pas je vakantiewoning aan

Kies voor een gelijkvloers vakantiehuis of een hotel dat voorzien is van ruime liften als je een mobiliteitsbeperking hebt. Zo weet je zeker dat je vrij kunt rond bewegen door het onderkomen. Ook kun je jouw eigen hulpmiddelen meenemen, zoals de handige pakpaal. Deze verplaatsbare grijppaal kun je meenemen op vakantie en bij aankomst tussen de vloer en het plafond klemmen. Zo geniet je net als thuis van extra houvast en meer mobiliteit, waardoor je zelfstandig kunt genieten van de vakantie.

Boek je vakantie via een gespecialiseerde reisorganisatie

Als je zelf een ontspannen zonvakantie boekt en rekening moet houden met jouw lichamelijke beperking kun je gebruik maken van handige websites die een overzicht geven van geschikte accommodaties en rolstoelvriendelijke uitjes. Er zijn partijen die gespecialiseerd zijn in het aanbieden van individuele reizen voor mensen met een beperking. Naast een ruim aanbod van rolstoelaangepaste hotels, villa’s en appartementen kun je ook geholpen worden met assistentie op de luchthaven en aangepaste transfers. Het is ook mogelijk om een groepsreis te boeken voor mensen met een beperking. Tijdens een groepsreis kun je onder andere leren wintersporten of zeilen onder deskundige begeleiding.

About Bert en Anneke Muller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*