Home > Reistips > Veilig op vakantie met de auto: 4 tips
veilig op autovakantie

Veilig op vakantie met de auto: 4 tips

Ga jij binnenkort op vakantie met de auto? Dan zijn er een aantal belangrijke zaken waarmee je rekening mee moet houden. Om je op weg te helpen met het plannen van een veilige autovakantie, hebben we in dit artikel 4 handige tips onder elkaar gezet.

1. Let op jouw slaapritme

Een goede nachtrust is een must voor een geslaagde reis. Zorg er daarom voor dat je altijd fit bent. Slaaptekort kan namelijk net zo gevaarlijk zijn als rijden onder invloed. Ook wordt jouw rijvaardigheid, mede door het donker, in de nacht aanzienlijk slechter. Het wordt daarom afgeraden om na een lange werkdag achter het stuur te kruipen.

Ben je het niet gewend om ’s nachts wakker te zijn? Dan zal je lichaam ook moeite hebben met ’s nachts autorijden. Pas de autoreis daarom aan op jouw slaapritme. Ben je het gewend om rond 7 uur op te staan en te vertrekken richting je werk? Begin je autoreis dan ook op dezelfde manier. Vergeet niet: afwijken van je eigen ritme kan jou extra vermoeien en is daarom niet gunstig.

2. Zorg voor voldoende eten en drinken

Bij het maken van een lange autoreis is het essentieel om voldoende en regelmatig te drinken. Wanneer je te weinig drinkt is de kans groter dat je last krijgt van hoofdpijn, duizeligheid en vermoeidheid. Tip: drink zo weinig mogelijk dranken die een uitdrogende werking hebben, zoals koffie.

Naast drinken is het ook belangrijk om regelmatig te eten. Let hierbij wel op dat een te zware maaltijd je sneller slaperig kan maken. Kies daarom voor lichte maaltijden en eet meerdere kleine dingen op een dag, om jouw energieniveau hoog te houden. Onthoud: luister altijd naar jouw lichaam. Ben je toch te moe? Kies er dan voor om te rusten. Wanneer je moet kiezen tussen een ongeluk maken of iets later aankomen op de vakantiebestemming is de keuze snel gemaakt, toch?

3. Maak een planning

Maak voordat je vertrekt een planning voor de autoreis. In het algemeen wordt het aangeraden om na 2/3 uur of 200 km rijden een pauze te nemen. Ook is het goed om rekening te houden met de dag dat je vertrekt: kies voor een zo min mogelijk warme dag. Voor een autovakantie geldt dat je het best in het laagseizoen kunt vertrekken, omdat het dan minder druk is op de weg.

Het belangrijkste onderdeel van het plannen bestaat uit het in orde maken van de auto: de bandendruk en het oliepeil zijn enkele voorbeelden van de dingen die je het best even kunt laten nakijken.

4. Werk met een checklist

Bij het voorbereiden van een lange autoreis is het een must om een checklist af te lopen met de items die je nodig hebt. Vergeet niet om te onderzoeken welke verplichtingen landen opleggen in verband met voorwerpen die in de auto aanwezig moeten zijn.

Zorg er in ieder geval voor dat je de volgende items meeneemt:

  • een (internationaal) rijbewijs en paspoort
  • de documenten van de auto
  • een gevarendriehoek
  • startkabels
  • een reservewiel en wielsleutel
  • een krik
  • reserveolie
  • een veiligheidsvest, brandblusser én verbanddoos

Veel plezier tijdens jouw veilige autovakantie!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*