Home > Reistips > Een visum Turkije: 7 dingen die je moet weten
visum aanvragen voor turkije

Een visum Turkije: 7 dingen die je moet weten

Turkije is een presidentiële republiek dat gelegen is in Zuidwest-Azië en Zuidoost-Europa. Het land staat onder andere bekend om de prachtig gekleurde specerijen, de vele snuisterijen en het afdingen op de talloze markten. Om Turkije te bezoeken, heb je een visum nodig. In dit artikel vertellen wij je daarover graag meer aan de hand van 7 dingen die je moet weten.

1. Visum Turkije

Ben je van plan om dit jaar of volgend jaar op vakantie of op zakenreis naar Turkije te gaan? Alle toeristische en zakelijke reizigers met de Nederlandse of Belgische nationaliteit moeten vooraf een visum Turkije aanvragen. Deze visumplicht geldt ook voor minderjarige kinderen. Zij worden alleen toegelaten wanneer ze beschikken over een eigen Turkse visum. Wanneer je niet over een geldig visum Turkije beschikt, wordt je bij de paspoortcontrole na aankomst in Turkije tegengehouden door de Turkse immigratiedienst. De elektronische variant – ook wel een e-visum Turkije genoemd – is een officiële reistoestemming van de Turkse overheid om het land te mogen betreden via:

  • Land;
  • Zee;
  • Lucht.

Dit e-visum kun je geheel online aanvragen. Voor jezelf, voor een ander of voor een heel reisgezelschap tegelijk. Na toekenning wordt het e-visum Turkije per e-mail naar je toegestuurd.

visum turkije aanvragen

2. Voorwaarden visum Turkije

Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik te mogen maken van een visum Turkije. Een van de belangrijkste voorwaarden is dat jouw reis naar dit land een toeristisch (vakantie) of zakelijk doel heeft. Daarnaast reis je op een Nederlands of Belgisch paspoort of identiteitskaart. Wanneer je reist op een paspoort, dient deze nog 6 maanden geldig te zijn na aankomst in Turkije. Tijdens jouw verblijf in dit land mag je niet in dienst treden bij een Turkse werkgever en mag je niet studeren aan een Turkse onderwijsinstelling. Wanneer je niet aan al deze voorwaarden voldoet, kan jouw aanvraag voor een e-visum Turkije niet worden ingediend en moet je je melden bij het Turkse consulaat. Ook in het geval je geen paspoort of identiteitskaart bezit en je op een verblijfsvergunning wilt reizen.

3. Geldigheidsduur visum Turkije

Zoals eerder vermeld, na toekenning wordt het e-visum Turkije per e-mail naar je toegestuurd. Deze is gedurende 180 dagen geldig en gaat in op de aankomstdatum die je in het aanvraagformulier voor een visum Turkije aangeeft.

4. Verblijfsduur visum Turkije

Waar de geldigheidsduur 180 dagen is, is de verblijfsduur 90 dagen. Dat houdt in dat je gedurende die 180 dagen geldigheidsduur, je maximaal 90 dagen in Turkije mag verblijven. Dit kan aaneengesloten zijn, maar dit mag ook worden opgeknipt in delen. Voor zowel de geldigheidsduur als voor de verblijfsduur geldt, houd je aan deze regels, anders krijg je te maken met boetes, uitzetting of een toegangsverbod en dan ben je – letterlijk en figuurlijk – verder van huis.

5. Uitzonderingen visumplicht

Toch heb je niet altijd een visum nodig om in Turkije aan te komen. Wanneer je er per cruiseschip aankomt, geldt deze visumplicht alleen wanneer je langer dan 72 uur aan wal blijft. Ook wanneer je een overstap op een Turkse luchthaven maakt, is dat mogelijk zonder een visum. Echter, je mag het vliegveld tussendoor niet verlaten. Vrachtwagenchauffeurs, documentairemakers en archeologen komen niet in aanmerking voor een e-visum Turkije. Zij moeten een zogenaamde stickervisum aanvragen bij het Turkse consulaat. Het grootste consulaat van Turkije in Nederland is gevestigd in Rotterdam.

6. Reguliere aanvragen visum Turkije

Een visum Turkije aanvragen doe je volledig online. Zoals eerder vermeld, wordt deze elektronische variant ook wel een e-visum Turkije genoemd. Je kunt deze 24 uur per dag en 7 dagen per week aanvragen door online een aanvraagformulier in te vullen, waarmee je ongeveer 5 minuten bezig bent. De kosten hiervoor bedragen €24,95 per reiziger en kan met de door jouw gewenste betaalmethode worden voldaan. Je kunt hierbij denken aan iDeal, Bankcontact, PayPal en een creditcard. Dit zijn voorbeelden van niet-vertraagde betaalmethoden, waardoor de aanvraag voor het visum direct in behandeling wordt genomen. Uiteraard nadat de betaling is voldaan. Meestal wordt het visum binnen 3 dagen geleverd.

7. Spoed aanvragen visum Turkije

Vertrek je echter binnen nu en morgen al naar Turkije? Dan is het aan te raden om een spoedaanvraag in te dienen. Deze wordt direct verwerkt en gemiddeld na 14 minuten al toegekend. Met andere woorden: zodra de betaling is voldaan, kun je 14 minuten later een e-mail verwachten met daarin het e-visum Turkije.

Vergeet uiteraard niet om – voordat je van huis vertrekt – het visum Turkije uitgeprint mee te nemen of digitaal te laten zien op je telefoon of tablet. Check voor vertrek ook altijd nog even het reisadvies voor Turkije, en lees ook ons artikel over error fares en andere tips, voor het boeken van de goedkoopste vlucht!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*