Home > Reis thema's > Actieve reizen > Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen?
Wandelschoenen

Waar moet je op letten bij het kopen van wandelschoenen?

Het aanschaffen van nieuwe wandelschoenen is alles behalve eenvoudig. Een paar wandelschoenen is niet goedkoop en je wilt voor dat bedrag natuurlijk wel dat ze goed zitten en dat je er jaren mee vooruit kunt. Voorkom een miskoop en gebruik deze tips!

1. Begin op tijd met zoeken

Het is niet verstandig om een weekend voor vertrek naar nieuwe wandelschoenen te gaan zoeken. Natuurlijk kan het voorkomen dat je er op het laatste moment achter komt dat je ze nodig hebt of dat je oude versleten zijn, maar je kans van slagen is echt hoger als je op tijd begint met zoeken. Kies een rustig moment om naar de winkel te gaan of om je online te oriënteren.

2. Wat ga je op de wandelschoenen doen?

Er zijn verschillende soorten wandelschoenen. Afhankelijk van de reden waarom je ze gaat dragen, kies je een bepaald type schoen uit. Zo heb je bijvoorbeeld wandelschoenen die geschikt zijn voor lichte wandelingen en regelmatig (dagelijks) gebruik.

Andere wandelschoenen zijn bedoeld voor tijdens zwaardere trektochten of voor wandelen in de bergen. Dit type schoen is meestal halfhoog of hoog en draagt vaak de naam ‘trekkingschoen’.

Verder heb je nog hoge bergschoenen voor het zwaardere wandelwerk en echte klimschoenen voor bergbeklimmers die stijgijzers onder hun schoenen moeten kunnen binden. Deze schoenen zijn absoluut niet geschikt om een lichte wandeling mee te maken, want daar zijn ze veel te stug voor.

Het gebruik van wandelschoenen is dus onderverdeeld in categorieën, doorgaans A t/m D, waarbij A de meest lichte, soepele wandelschoen is voor dagelijks gebruik en D de meest stugge voor gebruik in het hooggebergte.

Sommige schoenen krijgen de classificering A/B, wat betekent dat ze tussen twee categorieën in zitten. Op de website van de ANWB vind je een duidelijk overzicht van die categorieën.

3. Waterdicht of niet?

Verwacht je veel regen en/of sneeuw? Dan moet je echt een waterdichte schoen hebben. Zoek in dat geval naar een wandelschoen met Gore-Tex. Als je denkt alleen in droge gebieden te lopen en je vindt een heerlijke schoen zonder Gore-Tex, ben je hier ook prima mee af.

4. Goed passen

Als je de schoenen in de stad wilt kopen, kun je ze direct passen. Koop je ze online, dan pas je ze op je gemak thuis. In elk geval gelden de volgende regels bij het passen, ongeacht waar je dit doet:

  • Pas je schoenen altijd in de namiddag, dan zijn je voeten het dikst
  • Trek goede sokken aan bij het passen, omdat je de schoenen ook altijd zult dragen met (wandel)sokken
  • Koop je schoenen nooit te klein. Je hebt voldoende ruimte aan de voorkant van je tenen en boven je tenen nodig, anders gaat de schoen knellen. Bedenk dat je voeten opzwellen bij inspanning, dus je hebt echt voldoende plek nodig in de schoen. Een maat groter kopen dan je normaal hebt, is dan ook helemaal niet gek.
  • Koop ook geen te grote schoenen. Hierdoor ga je namelijk schuiven in je schoen en krijg je als je op hellingen loopt alsnog knelpunten.

Laatste tips

  • Wandelschoenen gekocht? Loop er dan binnenshuis een aantal dagen op om te checken of ze echt lekker zitten. Zo niet, dan kun je gebruik maken van de niet-goed-geld-teruggarantie.
  • Bezuinig niet op wandelsokken. Als je geld uitgeeft aan goede wandelschoenen en vervolgens last krijgt omdat je slechte sokken draagt, baal je als een stekker. Laat je hier dus ook goed door informeren of zoek online naar tips voor het kopen van goede wandelsokken.
  • Onderhoud je schoenen goed. Meestal krijg je bij aankoop van je wandelschoenen al tips mee voor het onderhoud, maar ook online kun je veel informatie vinden. Door ze goed te onderhouden, gaan ze extra lang mee.

Alvast veel wandelplezier op vakantie!

Dit artikel werd je aangeboden door Wandelschoenen.net, online aanbieder van diverse soorten wandelschoenen. http://nettikasinorahapelit.com

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*