Nu de lente weer begonnen is, is er niets leukers dan met het hele gezin op stap gaan om een leuke wandeltocht te maken. Bij het organiseren van zo’n wandeling komt nog best wat kijken. Waar ga je naartoe? Wat neem je mee? En hoe zorg je dat ook de kinderen zich vermaken? Wij vertellen je waar je op moet letten bij het plannen van een wandeltocht met kinderen.
Waar ga je naartoe?
Op internet zijn veel mooie wandelroutes te vinden, geschikt voor volwassenen en kinderen van verschillende leeftijden. Kies voor een route die afwisselend is om het ook voor kinderen interessant te maken. De Berkenroute in de Duinen van Oostvoorne voert je langs duingraslanden, bos en langs duinhuisjes. Ook op de Hoge Veluwe zijn verschillende wandelroutes te vinden, zoals het Landschappenpad of de Belevingsroute, die met een afstand van 1 kilometer zelfs voor de allerkleinsten geschikt is.
Wat neem je mee?
Als het om een dagje wandelen gaat, is een goede voorbereiding het halve werk. Wanneer je besloten hebt waar je heen gaat, is het tijd om te bedenken wat je mee moet nemen. Neem altijd voldoende water mee. Een wandeling kan voor korte benen nog best uitputtend zijn, en het is dan ook belangrijk om genoeg te drinken mee te nemen.
Natuurlijk mag ook een goede lunch niet ontbreken. Kies voor energierijk voedsel: boterhammen met pindakaas, mueslirepen en druivensuiker geven kinderen de energie die ze nodig hebben om de hele dag lekker te blijven wandelen. Omdat niet langs alle wandelroutes bankjes staan, is het slim om zelf een picknickkleed of matje mee te nemen.
Een wandeling kan soms lang duren voor kinderen, zeker kinderen die gewend zijn om veel tijd door te brengen met computerspelletjes of voor de tv. Neem daarom iets mee om de kinderen bezig te houden, bijvoorbeeld boekjes waarin ze kunnen opschrijven welke vogels, bloemen of bomen ze tegenkomen, of vergrootglazen waarmee ze planten en insecten van dichtbij kunnen bestuderen.
Welke praktische spullen zijn belangrijk?
Een wandeling begint met goede wandelschoenen. Eén van de belangrijkste dingen is dat het hele gezin geschikte wandelschoenen draagt. Niets is zo vervelend als de wandeltocht vroegtijdig moeten beëindigen omdat iemand last heeft van zijn voeten en niet verder kan lopen.
Daarnaast kunnen blaren nog lang vervelend blijven, tot ver na de dag van de wandeling zelf. Kies om dit te voorkomen voor schoeisel dat steun biedt, goede vering heeft, en vooral dat iedereen de goede schoenmaat draagt.
Goede wandelschoenen moeten niet te los zitten, maar ook zeker niet knellen. Voor tips bij het kopen van wandelschoenen, verwijzen we je graag even door naar ons artikel over het kopen van goede wandelschoenen. Neem verder ook altijd een EHBO setje mee met daarin pleisters, ontsmettingsmiddel en een pincet voor splinters. Tot slot is zonnebescherming erg belangrijk. Genieten van het lentezonnetje is heerlijk, maar je wilt natuurlijk niet verbranden!
Nu weet je waar je op moet letten bij het organiseren van een wandeling voor het hele gezin. Waar wacht je nog op? Ga erop uit!
Dit artikel werd je aangeboden door Wandelschoenen.net, online shop met wandelschoenen van de bekendste merken.