Home > Reistips > Welke wandelschoenen passen het beste bij jou?
wandelschoen

Welke wandelschoenen passen het beste bij jou?

Heb je nieuwe wandelschoenen nodig? Het maken van een goede keuze kan best lastig zijn. In dit artikel worden de verschillende soorten wandelschoenen toegelicht, zodat jij dé schoen kunt kiezen die past bij jouw wandelbehoefte.

De juiste keuze maken

Voordat de echte zoektocht naar nieuwe wandelschoenen begint, is het belangrijk om de volgende vragen te stellen: waarvoor ga je de wandelschoenen gebruiken en binnen welke wandelschoen-categorie vallen deze schoenen? Wandelschoenen worden in Nederland namelijk verdeeld onder de categorieën A t/m E. Erg handig, maar je moet natuurlijk wel weten wat dit inhoudt. Heb je onder elkaar gezet wat jouw verwachtingen zijn van een wandelschoen? Dan kun je na het lezen over de volgende categorieën een keuze maken:

Categorie A en A/B

Onder de categorie A en A/B vallen de lichte en soepele wandelschoenen met een lage (A) of halfhoge schacht (A/B). Deze schoenen zijn soepel, comfortabel en licht van gewicht. Wandelschoenen uit deze categorie zijn bedoeld voor gebruik in vlak of heuvelachtig terrein (maar wel op goede paden). Maak je regelmatig een wandeling, bijvoorbeeld op het strand of in het bos? Heb je schoenen nodig voor een stedentrip of heb je last van je gewrichten waardoor je op zoek bent naar dempende schoenen? Dan zijn deze wandelschoenen de beste optie voor jou.

Categorie B en B/C

Wandelschoenen met een hoge schacht vallen onder de categorie B en B/C. Deze schoenen bieden extra goede steun aan de enkels en zijn iets steviger dan de A of A/B schoenen. De schoenen zijn iets stijver en van steviger materiaal gemaakt, zodat je voeten ook bij zwaardere omstandigheden beschermd blijven. De zolen van de schoenen bieden meer grip en extra demping. Wanneer je vaak in de bergen en op oneffen terreinen wandelt, het belangrijk vindt dat de schoenen lang meegaan en extra steun wilt voor je enkels is dit de juiste categorie voor jou.

Categorie C

Onder de categorie C vallen de wat grovere wandelschoenen die gemaakt zijn van stug leer of stevige kunststof. Deze schoenen zijn ideaal voor zwaardere (weer)omstandigheden, denk hierbij aan trektochten door een ruig terrein.

Zand, modder of stenen, deze schoenen kunnen het allemaal aan. Ben je op zoek naar wandelschoenen voor grove terreinen? Dan zit je binnen de categorie C goed.

Let op: De schoenen uit de categorieën D en E zijn geschikt voor erg specifieke omstandigheden die meer gericht zijn op bergbeklimmen dan op wandelen.

Categorie D

De schoenen uit deze categorie kun je eigenlijk geen wandelschoenen meer noemen. Onder deze categorie vallen alle hoge, zware bergschoenen met een volledig stijve zool. Met deze schoenen kun je alleen maar klimmen en niet wandelen.

Categorie E

De schoenen uit deze categorie zijn echte expeditieschoenen en hebben een extra stijve zool. Deze schoenen zijn alleen interessant wanneer je een ervaren bergbeklimmer bent.

Veel succes met het kiezen van jouw nieuwe wandelschoenen!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*