Home > Reis thema's > Wintersport > Veilig op wintersport: 6 tips
wintersport

Veilig op wintersport: 6 tips

Ga je binnenkort op wintersport? Dan wil je waarschijnlijk niets minder dan terugkomen zonder een gebroken been of arm. In dit artikel geven we je 6 tips voor een zo veilig mogelijke wintersportvakantie.

1. Zorg voor een goede voorbereiding

Vertrek je over een tijdje met de auto naar de wintersportbestemming? Controleer dan van tevoren of jouw auto in orde is. Is de bandenspanning in orde en zit de dakdrager goed vast? Ook het controleren van de skimaterialen die je gaat gebruiken is een must. Het is belangrijk om te bekijken of de skikleding en schoenen nog goed passen en of ze een onderhoudsbeurt nodig hebben. Extra tip: maak van tevoren een lijstje met de spullen die je niet mag vergeten.

2. Luister naar je lichaam

Een wintersportvakantie verloopt vaak op een actieve manier. Zorg er daarom voor dat jouw conditie op pijl is, om lichamelijke klachten te voorkomen. Ook is het belangrijk om voor het skiën je lichaam voor te bereiden met rek- en strekoefeningen, zodat blessures voorkomen kunnen worden.

3. Houd je aan de regels

Ga je de piste op? Houd je dan aan de regels! Zorg er in ieder geval voor dat je niet te snel gaat, dat je de borden en markeringen volgt en dat je goed oplet met het inhalen van andere skiërs en snowboarders. Het is niet overal verplicht om een helm te dragen, maar het wordt (vooral voor kinderen) wel aangeraden.

4. Gebruik veilige materialen

Eén op de vijf ski-ongelukken is te wijten aan een slechte uitrusting. Zorg er daarom voor dat je gebruik maakt van een kwalitatief goede ski-uitrusting en skischoenen. Onderhoud je uitrusting minimaal één keer per jaar door bijvoorbeeld je ski’s te slijpen en waxen.

5. Bescherm jezelf

Draag altijd extra beschermers onder je kleding. Een rugbeschermer kan bijvoorbeeld breuken of kneuzingen voorkomen.

Over het algemeen, en vooral voor kinderen, is het handig om gebruik te maken van hand-, knie- en elleboogbeschermers. Loop je toch (lichamelijke) schade op? Dan is het extra handig om goed verzekerd te zijn.

6. Reis veilig

Essentieel voor een veilige reis: zorg ervoor dat je kennis hebt van de omgeving. Houd de actuele berichten over eventuele lawines in de gaten en zorg ervoor dat je altijd een noodkit in de auto hebt. Ook het rekening houden met de natuur is van belang. Voor een veilige reis is het noodzakelijk om de volgende producten te bewaren in de auto:

  • Een verbanddoos
  • Een gevarendriehoek
  • Sneeuwkettingen
  • Een veiligheidsvest
  • Een wegenkaart

Geniet van jouw veilige wintersportvakantie!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*