Home > Reistips > Zelf koffie zetten voor de ervaren reiziger

Zelf koffie zetten voor de ervaren reiziger

Hou jij van reizen en van koffie? Dan is het best belangrijk om te weten hoe mensen koffie zetten in de diverse bestemmingen die er alleen in Europa al zijn. Uiteraard is de kwaliteit van de koffie altijd erg belangrijk, maar hoe er verder met de koffiebonen wordt omgegaan, bepaalt ook de smaak in hoge mate. 

Italië is dé plek voor koffieliefhebbers

Als je uitsluitend voor de koffie op reis gaat, is Italië dé bestemming. Hier begon de echte koffiecultuur al eeuwen geleden in Venetië. In de Zuid-Europese laars werd ook de espressomachine uitgevonden. Door water onder druk door pas gemalen koffiebonen te persen, ontstaat – naar verluidt – de meest smakelijke koffie voor de kenner. Door te kiezen voor de juiste mix tussen Arabica en Robusta koffie kan iedereen de espresso (laten) maken die precies de juiste smaak heeft. Dat kan met volautomatische koffiemachines, maar ook met een klein koffiezetapparaat. Hoewel er inmiddels in grote delen van Europa in de horeca gebruikt wordt gemaakt van Italiaanse espressomachines zijn er ook andere methodes in gebruik. 

Van filterkoffie tot oploskoffie 

In het grootste deel van Europa is filterkoffie de basis voor het kopje koffie dat je in de horeca, maar ook thuis zal vinden. Filterkoffie heeft een paar nadelen ten opzichte van espresso. In de eerste plaats zijn de bonen al gemalen en daarna vacuüm verpakt. Je ruikt die heerlijke geur van de oliën die vrijkomen als je een pak opent. Dat betekent echter ook dat deze stoffen gaan reageren met de zuurstof in de lucht. Hierdoor heeft de koffie na korte tijd minder geur en smaak. 

Door het hete water over het koffiemengsel te laten lopen, wordt er ook weer smaak toegevoegd aan de koffie. Een verse bak filterkoffie kan ook een perfect begin van je dag zijn, maar als het een tijdje op het warmhoudplaatje staat, wordt het snel minder. Kijk op reis dan ook even goed in de horeca of er al een kan koffie klaarstaat en kies dan liever iets anders.

Oploskoffie is bedoeld voor het gemak en wanneer je haast hebt. Over de smaak kan je twisten. In Griekenland en omgeving is oploskoffie de meest gebruikelijke manier om een bakje troost te maken. Ook in de betere hotels en restaurants krijg je een kopje heet water en een zakje (Nescafé) oploskoffie. Dan verlang je vast naar een kleine koffiezetmachine. 

De maling bepaalt de smaak 

Smaken verschillen en dat geldt ook voor koffie. De manier waarop de bonen worden gemalen bepalen de smaak van het eindproduct. Italiaanse koffiemachines kan je dan ook in het algemeen instellen op diverse soorten maling van grof tot fijn om precies jouw smaak te vinden. In Turkije gaan ze nog een stap verder dan fijn en worden koffiebonen gemalen tot er een poeder ontstaat dat zo fijn is als meel. Hiermee wordt die sterke en bittere koffie gemaakt die praktisch zwart is. Turkse koffie maken is een kwestie van veel geduld en een hoop gepruttel. Het is waarschijnlijk ook de manier waarop de eerste koffie werd gemaakt toen deze populair werd in het Midden-Oosten. Koffie in het buitenland is dan ook altijd een ervaring.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*