Home > Reistips > 5 tips als je gaat reizen met een caravan
reizen met een caravan

5 tips als je gaat reizen met een caravan

Wanneer je gaat reizen met een caravan, moet je met een aantal zaken rekening houden. Als je dit namelijk voor een eerste keer doet is het handig om op de hoogte zijn van een aantal knelpunten en handige tips hiervoor. Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet voor als je gaat reizen met een caravan, om je alvast goed op weg te helpen!

1. Voorbereiding

Ze zeggen weleens: “voorbereiding is het halve werk”, en dit is zeker waar! Bij een goede voorbereiding hoort ook een caravan verzekeren, dit om zeker te zijn dat je goed voorbereid en verzekerd de weg op kan. Hiertoe hoort ook het treffen van een aantal maatregelen, zoals: alle kastjes dichtdoen en afsluiten, een reservewiel meenemen, bandenspanning controleren en het vooraf boeken van een kampeerplek.

2. Inpakken

Vanuit daar kan jij je bezighouden met het inpakgedeelte van de caravan. Gewicht en de verdeling hiervan speelt een belangrijke rol voor de balans en veiligheid van de caravan op de weg. Bespaar bijvoorbeeld gewicht door een lege tank mee te nemen, en pas ter plaatse te laten vullen met gas. Daarnaast zijn er een aantal dingen noodzakelijk om in te pakken, te kennen: autopapieren, eventuele autoschade lidmaatschapskaart, verzekeringspapieren, tentbenodigdheden en zo verder. Bij het reizen met een camper zijn er veel overeenkomende zaken als met een caravan bijvoorbeeld.

3. Rijden met een caravan

Het rijden in een auto met of zonder caravan verschilt erg van elkaar. Met een caravan achter de auto, is de besturing, maximale snelheid en het zicht en de veiligheid minder optimaal. Zo komt het vaak voor dat een caravan slingert. Ook hiervoor hebben wij enkele tips: een juiste belading, maximaal 90 km/u aanhouden, kijk uit met fietsen meenemen (zorgen voor instabiliteit) en wees kritisch op wat je meeneemt (indien mogelijk, zware dingen in de auto). Zorg ook voor voldoende (speciale) spiegels, een juiste bandenspanning en een goed profiel en je kunt veilig aan je reis beginnen!

4. Campingplaats uitzoeken

Een ander belangrijk punt is het tijdig uitzoeken van een campingplaats of campingplaatsen. Deze moet namelijk voldoen aan een aantal eisen (afhankelijk van het reisgezelschap). Denk bijvoorbeeld aan een kindvriendelijke camping, een veilige camping of goedkope camping. Ter plekke in het land zelf boeken, kan werken, mits je geen kinderen tussen je gezelschap hebt zitten. De voorzieningen moeten voor hen namelijk aanwezig zijn om lekker te kunnen spelen. Goedkopere campings kunnen door eenvoudigheid bestaan, of door iets te boeken buiten het hoogseizoen. Een voordeel van een caravan is onder andere de vrijheid die het met zich meebrengt.

5. Caravan koel houden

In de zomers kan het in een caravan tropisch warm worden, maar dit kan je ook tegengaan door onze tips op te volgen. Er kan natuurlijk een caravan met airco worden aangeschaft en/of gehuurd, dit zal uiteraard bijdragen aan een goede verkoeling van de ruimte. Daarnaast kan je ook denken aan een schaduwrijke plek op de camping, het omhoog rollen van de wanden van een tent (lekker laten doorluchten, bij wind ook alle ramen opendoen) en je caravan afkoelen door er emmers koud water overheen te gooien.

Voor het reizen met een caravan voor de eerste keer of zoveelste keer….is een goede voorbereiding en optimale veiligheid op de weg noodzakelijk. Neem de tips in acht en geniet van een vakantie zonder zorgen!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*