Home > Reisbestemmingen > Oceanië > Australië > 6 tips om Australië op de juiste manier te ontdekken
Kajakken in Noosa in Autralié

6 tips om Australië op de juiste manier te ontdekken

Australië: hét land van de uitgestrekte Outback, ’s werelds grootste koraalrif en de eeuwenoude regenwouden. Waar je het leven van de Aboriginals ontdekt en tegelijkertijd moderne wereldsteden bezoekt. Australië staat niet voor niets vaak bovenaan de bucketlist als bestemming voor een rondreis. Maar hoe haal je alles uit deze reis? Hieronder lees je zes handige tips, die je wellicht kunt gebruiken.

1. Kies bewust voor gebieden die je graag wilt zien

Vraag jezelf af, heb jij alles gezien van Nederland? Waarschijnlijk niet. Zet daarom het idee om heel Australië in een rondreis te zien uit je hoofd. Nederland past er namelijk 185 keer in! Maar voordat je kunt afreizen, heb je een E-visitor visum Australië nodig. Nadat je dit geregeld hebt, kun je jouw rondreis Australië gaan plannen.

Kies bewust voor gebieden die je tijdens je rondreis door Australië wilt zien en zet je wensen op een rij. In het noordoosten vind je Queensland met het oudste regenwoud ter wereld en het Great Barrier Reef. De ongerepte Outback bezoek je in de deelstaat Northern Territory. Het zuidoosten is met zijn wijngaarden de plek voor wijnkenners, maar ook voor stadliefhebbers met steden als Sydney en Melbourne. Wil je ontsnappen aan het drukke leven en afreizen naar de verlaten gebieden van Australië? Dan reis je naar Western Australia en Tasmanië.

Tasmanië in Australie

2. Verdiep je in de beste reistijd voor Australië

Je wilt natuurlijk voorkomen dat je in je regenpak op het strand staat of aankomt bij een opgedroogde waterval. Bedenk daarom goed wanneer je welk gebied wilt bezoeken en verdiep je in de beste reistijd naar Australië.

We hoeven het je eigenlijk niet te vertellen, maar Australië is enorm. Hierdoor kent elk gebied zijn eigen seizoenen. In het noordelijke deel is het droogseizoen van mei tot en met oktober. Het regenseizoen staat hier bekend om de cyclonen en is van november tot en met april. Tijdens deze periode is het te heet en vochtig. Vele wegen zijn door de regenval onbegaanbaar en dat is niet handig als je een roadtrip naar het noorden gepland hebt. Het gebied tussen Sydney en Adelaide is juist tussen oktober en eind april wel goed te bezoeken, omdat het hier dan aangenaam warm is.

De gebieden rondom het oostelijke Brisbane en het westelijke Perth zijn het gehele jaar door goed te bezoeken. Dan hebben we nog Tasmanië: een eiland met veranderlijk weer, waar je het beste in de maanden november tot en met maart naartoe kunt gaan.

Het Opera House in Sidney Australie

3. Vermijd de toeristische trekpleisters

Met jou brengen er maandelijks ongeveer een half miljoen toeristen een bezoek aan het land van de Aussies. Wil je de drukte tijdens je rondreis door Australië vermijden? Bezoek de highlights dan met kleinschalige tours en ga op zoek naar de minder bekende plekken.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een kajaktocht onder leiding van een Aboriginal-gids of een fietstour door Barossa Valley, waar je van wijnhuis naar wijnhuis fietst? Of ga zwemmen met walvissen en bezoek een van de minder bekende nationale parken.

In de natuur van Australië

4. Ontdek de beste roadtripbestemming ter wereld per auto

Wil jij vrij zijn om te gaan en staan waar je wil? Huur dan een auto en maak een mooie rondreis door Australië. Zo reis je op een rustig reistempo makkelijk van de ene bestemming naar de andere. De mooiste routes en het rustige reistempo ervaar je veel minder als je een roadtrip maakt met een camper. Allereerst mag een camper niet overal rijden, waardoor je mooie routes mist. Aangezien een camper maar 55 kilometer per uur rijdt, verblijf je minder lang op een locatie, omdat het langer duurt om naar de volgende bestemming te reizen. Zo zie je minder van Australië.

Tip: voor een avontuurlijke roadtrip, waarbij je over onverharde wegen gaat rijden, is het aan te raden om voor een 4WD auto te kiezen.

een roadtrip doorAutralie

5. Verblijf twee of drie nachten bij een accommodatie

Hop niet van hotel naar hotel om zoveel mogelijk te zien, maar verblijf minimaal twee of drie nachten bij een accommodatie. Dan zie je namelijk veel meer! Je plant niet alles op een dag en neemt langer de tijd om de omgeving op te nemen. Zo weet je zeker dat je niets mist en hey, weet je nog: je ziet niet heel Australië tijdens een reis.

Tip: boek een bed & breakfast, waar je wordt verwelkomt door locals die alles weten van de omgeving. Met hun kennis ervaar je het land door de ogen van een echte Aussie en kom je op plekken waar je anders niet was geweest.

een boomhut midden in de natuur van Australië

6. Doe alsof je thuis bent

Last but not least: doe alsof je thuis bent – ook al ben je aan de andere kant van de wereld! Hoe? Was een keer je kleren, lees een boek bij de accommodatie waar je verblijft, doe je boodschappen in een lokale supermarkt of plan gewoon een dagje helemaal niets. Je bent immers op vakantie om te ontspannen.

weilanden en bergen in Australië

Let op: Je moet echt op tijd je visum Australië aanvragen! Zo weet je zeker dat je rustig op reis kunt gaan. Voor meer tips, lees het artikel met hoogtepunten van Australië.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*