Home > Reis thema's > Verre reizen > 5 lekkernijen die je gaat missen op vakantie
Nederlandse lekkernijen

5 lekkernijen die je gaat missen op vakantie

Tijdens het reizen geniet je waarschijnlijk met volle teugen van de lokale keuken. Heerlijk verse pizza’s en pasta’s in Italië, smaakvolle Pad Thai en Tom Yum in Thailand of een echte Argentijnse steak in Argentinië; op reis smaakt het nog lekkerder. Toch kun je ondanks een uitstekende lokale keuken heimwee krijgen naar Nederlandse lekkernijen.

Frikandellen en bitterballen

Het zijn niet de meest gezonde snacks, maar wel erg populair! En zeg nou zelf, lekker op het terras hangen met een drankje en een portie bitterballen is toch optimaal ontspannen? Grote kans dat je geen bittergarnituur tegen gaat komen op de menukaart tijdens je vakantie. Vaak kun je wel andere hapjes en snacks bestellen, zoals Turkse mezzes of een lekkere borrelplank met olijven en lokale kazen (wat ons brengt bij het volgende Nederlandse product dat jij waarschijnlijk erg gaat missen). 

Écht lekkere kaas

Kaas hebben ze bijna overal waar je komt tijdens het reizen, maar écht lekkere kaas vind je maar moeilijk over de landsgrenzen heen. Als je gaat kamperen kun je een flink stuk meenemen, zodat je ook op vakantie kunt genieten van deze lekkere Nederlandse lekkernij. En anders moet je het voor the time being even doen met het lokale aanbod. Probeer bijvoorbeeld eens de scherpe geitenkaas Provolone in Italië of een Engelse cheddar als je op vakantie gaat naar het Verenigd Koninkrijk.  

Snoepgoed tijdens de feestdagen

Ben jij van huis tijdens de gezellige Nederlandse feestdagen, zoals Sinterklaas? Dan mis je heel wat Nederlandse lekkernijen! Banketletters, marsepein, kruidnoten, pepernoten en chocoladeletters loop je dit jaar allemaal mis als je op reis bent. Wil je toch een beetje genieten van het sinterklaasgevoel tijdens je vakantie? Neem dan een zakje strooigoed mee, dat smaakt zelfs als je aan het strand zit met 30 graden en zon.

Stevige stamppot

Als je tijdens de zomervakantie op reis gaat of naar een zeer zonnige bestemming mis je dit typisch Nederlandse gerecht misschien niet zo erg, maar stamppot op zijn tijd is onwijs lekker. Of je nu gek bent op hutspot, zuurkool stamppot, boerenkool stamppot of andijvie stamppot, op de buitenlandse menukaart is het niet te vinden. Vooral tijdens de wintersport is dit een lekkere maaltijd die veel energie geeft. Misschien dat je het een keertje zelf klaar kunt maken als je verblijft in een appartement met keuken? Zo bespaar je ook nog eens wat kosten op je vakantie.

Hollandse Nieuwe

Lekker en gezond, zo’n vette Hollandse Nieuwe. Ieder jaar begint het haringseizoen in Nederland rond begin juni. In het buitenland vinden ze het vaak maar raar dat Nederlanders de rauwe vis zo bij de staart pakken, door de uitjes halen en naar binnen laten glijden. De kans is dan ook erg klein dat je een kraampje tegenkomt waar je een verse zoute haring kunt kopen. Probeer anders eens verse schelp- en schaaldieren, zoals een grote schaal met fruits de mer in Frankrijk met oesters, langoustines, bulots en palourdes.

About Otto van der Laar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*