Home > Reistips > Waar moet je op letten als je naar het buitenland verhuist?
Checklist verhuizen naar het buitenland

Waar moet je op letten als je naar het buitenland verhuist?

Ben jij de kou, de files en de drukte in ons bevolkte kikkerlandje helemaal zat? Dan lonkt een verhuizing naar het buitenland! Dit heeft echter wel wat voeten in aarde. Een verhuizing naar een ander Europees land is een stuk eenvoudiger en goedkoper dan wanneer je buiten Europa je geluk gaat beproeven. Wij hebben 4 zaken voor je op een rijtje gezet waar je op moet letten wanneer je gaat verhuizen naar het buitenland.

Verplichte verzekeringen voor verhuizen naar het buitenland

De verplichting om premie te betalen voor de volksverzekeringen vervallen op het moment dat je naar het buitenland verhuist. Hierdoor kun je er ook geen gebruik meer van maken. Blijf jij gewoon inkomsten behouden vanuit Nederland? Dan kan het zijn dat je verplicht blijft om verzekerd te zijn. Je opgebouwde WW-rechten blijven ook behouden wanneer je verhuist binnen de EU of in een land gaat wonen dat een verdrag heeft gesloten met Nederland.

Verhuizen naar het buitenland: huis aanhouden of verkopen?

Als je jouw woning in Nederland aanhoudt, dan geldt deze niet langer als hoofdverblijf. Je huis wordt dus niet belast in box 1 maar in box 3 als tweede woning. Hierdoor kun je geen hypotheekrente meer aftrekken en betaal je vermogensrendementsheffing. Een voordeel hiervan is wel dat je geen belasting hoeft af te dragen over eventuele inkomsten uit de verhuur. Verkoop je jouw huis en neem je niet alle meubels mee naar je nieuwe verblijfsplek? Dan valt het aan te raden om te kiezen voor woningontruiming zodat je hier geen dagen of zelfs nog langer mee bezig bent.

Hoe zit het met je paspoort?

Dat je verhuist naar het buitenland wil niet zeggen dat je geen Nederlander meer bent. Zolang je de Nederlandse nationaliteit aanhoudt moet je om de vijf jaar jouw Nederlandse paspoort vernieuwen. Je raakt het Nederlanderschap kwijt op het moment dat je al tien jaar met een dubbele nationale nationaliteit buiten Europa woont of als je ook een andere nationaliteit bezit en officieel afstand doet. Waarschijnlijk ben je toch van plan om af en toe naar Nederland terug te keren om familie of vrienden op te zoeken, dus voor de meeste mensen levert dit geen problemen op. Maar het is wel goed om te weten.

Fiscale criteria voor verhuizen buitenland          

Je bent niet automatisch van de Belastingdienst verlost door naar het buitenland te verhuizen. Er zijn namelijk criteria voor emigratie in fiscale zin. Dit hangt onder andere af van waar je woont, of alle gezinsleden meeverhuizen, of je jouw huis in Nederland aanhoudt en of je nog inkomsten vanuit Nederland geniet. Daarnaast is de duur van jouw verblijf in het buitenland van belang. Als je binnen een jaar weer teruggaat naar Nederland, bekijkt de Belastingdienst je alsof je Nederland niet hebt verlaten.

Lees ook onze verhuistips voor als je gaat emigreren.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*