Home > Reis thema's > Actieve reizen > De 5 mooiste wandelgebieden in Nederland
wandelgebied-negerland-1

De 5 mooiste wandelgebieden in Nederland

Wandelen in je eigen omgeving doe je ongetwijfeld al, maar het kan ook de moeite waard zijn om eens wat verder te reizen. Naar een nationaal park of natuurgebied in een ander deel van Nederland bijvoorbeeld. Wij tippen je 5 prachtige wandelgebieden.

1. Wild spotten op de Veluwezoom (Gelderland)

Sinds 1930 is dit het oudste nationale park van Nederland en het ligt in de gemeenten Arnhem, Rheden en Roozendaal. In het heuvelachtige gebied vind je zowel bos, heide en een enkele zandverstuiving. Daarnaast kun je hier ook herten en everzwijnen spotten, met name in de schemering. Het Veluwemassief is soms wel meer dan 100 meter hoog en geeft een spectaculair uitzicht over de omgeving. De beste tijd om te gaan? In augustus en september, als de glooiende heuvels prachtig paars worden!

Veluwezoom

2. Schiermonnikoog (Friesland)

Je moet er een stukje voor varen, maar dan heb je ook wat. Dit vijfde Waddeneiland telt nog geen duizend inwoners en is daarom heerlijk rustig. Bezoekers moeten hun auto zelfs op het vasteland achterlaten. Door afkalving en aanslibbing schuift het eiland steeds meer op naar het oosten. Vanaf iedere plek op het eiland heb je een prachtig uitzicht, of het nu de woestijnvlakte van Balg is of de schattige lammetjes op de dijken. Schiermonnikoog is een perfect wandelgebied voor een heerlijk weekendje weg!

3. De Nieuwe Wildernis van de Oostvaardersplassen (Flevoland)

Misschien wel het bekendste wandelgebied van dit moment: de Oostvaardersplassen, tussen Almere en Lelystad. Dat heeft het natuurgebied allemaal te danken aan de adembenemende natuurfilm De Nieuwe Wildernis. In 1968 zijn de Oostvaardersplassen ontstaan uit het droogvallen van de Flevopolder. Omdat het gebied is ingezaaid met riet en daarna met rust gelaten is, ontwikkelde zich een uniek moerasgebied. Dit trekt vooral veel vogels aan. Nieuwsgierig of het net zo mooi is als in de film? Ga dat zien!

Oostvaardersplassen

4. De Brabantse Sahara: de Loonse en Drunense Duinen (Noord-Brabant)

Warm is het er niet, maar stoffig wel. De Loonse en Drunense Duinen zijn een van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De ‘Brabantse Sahara’ is daarom een toepasselijke bijnaam. Dit is een ideaal wandelgebied voor hondenbezitters, want je trouwe kameraad mag aangelijnd overal mee naartoe. En tijdens de hondenloslooproute kan je huisdier zich helemaal laten gaan. Mocht je amfibieën of dassen tegenkomen, dan is dat niet zo gek. Zij voelen zich namelijk helemaal thuis in de woestijnvlakten van de Loonse en Drunense Duinen!

Loonse en Drunense Duinen

5. Wandelen in de Nijmeegse Ooijpolder (Gelderland)

Tussen Duitsland en Nijmegen ligt een beeldschoon natuurgebied. Waar je ook loopt, je verliest de imposante stuwwal geen moment uit het oog. Veel routes lopen langs boerenpaadjes. Zo kom je op bijzondere plekken, die je via normale wegen niet zou bereiken. Houd er wel rekening mee dat niet alle paden in dit wandelgebied even begaanbaar zijn. Weelderige begroeiing, overstapjes en plassen zijn soms een uitdaging, evenals runderen die loslopen. Maar dat maakt het alleen maar leuk. Durf jij het avontuur aan?

Welk wandelgebied kies jij?

Wandelgebieden zijn er in overvloed; aan jou nu de keuze. Waar je ook voor kiest, zorg voor een goede voorbereiding. Houd het weerbericht in de gaten, zorg voor de juiste kleding en schoenen. Neem ook voldoende eten en drinken mee. Maar vergeet vooral niet te genieten van al het moois wat de Nederlandse wandelgebieden je te bieden hebben. Veel plezier!

Dit artikel werd je aangeboden door Wandelschoenen.net, online specialist in wandelschoenen. Online Casino HEX – Nederland – About – Google+

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*