Home > Reisbestemmingen > Afrika > 4 must-sees in Botswana
Luipaard Botswana

4 must-sees in Botswana

Ben je een nieuwe reis aan het plannen en heeft het Afrikaanse continent jouw interesse gegrepen? Dan is Botswana vast en zeker iets voor jou. Botswana staat bekend als een van de beste wildlife bestemmingen op onze aardbol. Olifanten, katachtigen, antilopen, neushoorns en talloze prachtige vogels – Botswana heeft het allemaal. Laat ons je meenemen en droom even weg bij deze 4 mustsee’s van het land.

1. Okavango Delta

De Okavango Delta komt ongetwijfeld in elk bezienswaardighedenlijstje voor. En dat is niet voor niets, want dit UNESCO Werelderfgoed-gebied is buitengewoon fascinerend en betovert elke natuurliefhebber.

De delta is een enorm moerasachtig gebied met centraal de Okavango-rivier. In tegenstelling tot de meeste rivieren, mondt de Okavango in de woestijn in plaats van in de zee. Het gebied staat bekend om zijn bijzonder grote wildstand. Je vindt er onder andere olifanten, nijlpaarden, kafferbuffels, blauwe gnoes, leeuwen, cheeta’s, luipaarden en neushoorns. Ook bevinden zich er meer dan 400 vogelsoorten. Meer wildlife kun je je haast niet wensen, toch?

Okavango Delta - collage

2. Chobe National Park

Chobe National Park is het op twee na grootste park in Botswana en staat bekend om een van de grootst wildpopulaties in heel Afrika. Met een geschatte 50.000 olifanten heeft Chobe NP misschien wel de grootste populatie olifanten in heel Afrika.

Maar niet alleen het wild in het park is heel divers, ook de landschappen kennen grote verschillen. Er wordt onderscheid gemaakt in vier ecosystemen: het dichtbeboste Serondela, de Savuti moerassen, de Linyanti moerassen en het droge, warme land tussen Linyanti en Savuti.

Chobe collage

3. Kalahari woestijn

De Kalahari woestijn (eigenlijk een halfwoestijn, omdat er meer regen valt dan in een ‘normale’ woestijn) is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Botswana. Het gebied is deels een zandwoestijn, maar bevat ook stukken steppe en savanne.

De Kalahari heeft niet alleen veel te bieden op het gebied van wildlife (je kunt er o.a. leeuwen, bavianen en stokstaartjes zien), maar geeft je ook de kans om in contact te komen met de lokale bevolking. De Kalahari is namelijk de thuishaven voor de San, ook wel Bosjesmannen genoemd. Zij zijn de oudste bewoners van zuidelijk Afrika.

Kalahari collage

4. Tsodilo

Opnieuw een Werelderfgoed-mustsee in het lijstje. Tsodilo, ‘het Louvre van de woestijn’, is een gebied in de Kalahari woestijn waar meer dan 4.500 rotstekeningen bewaard zijn gebleven. Sommige schilderingen zijn meer dan 20.000 jaar oud. Het gebied ligt helemaal in het noordwesten van Botswana en is ver verwijderd van andere plaatsen met rotskunst in Botswana. Absoluut de moeite waard om te bezichtigen!

Tsodilo rotstekeningen collage

Combineren met de buren?

Buurlanden Namibië, Zuid-Afrika, Zimbabwe en Zambia hebben net als Botswana veel te bieden voor toeristen. Niet voor niets kiezen veel reizigers ervoor om meerdere landen te combineren.
Vanuit Botswana is het bijvoorbeeld gemakkelijk om af te reizen naar de Victoria Falls in Zambia. Ook combineren veel reizigers Botswana met de prachtige landschappen in Namibië of maken ze een combi-trip met Zuid-Afrika.
Als je de tijd hebt en ervan houdt om meerdere landen te bezichtigen tijdens een vakantie, is een combi-reis zeker aan te raden!

Wanneer gaan?

Botswana is een land van extremen als het om klimaat gaat, zowel qua weersomstandigheden als qua temperatuur. Vanaf eind mei tot en met augustus is het winter in Botswana. Je kansen om wildlife te spotten zijn dan groter, omdat dieren zich vaak in de buurt van het water bevinden.

In de zomerperiode (oktober t/m april) heb je meer te maken met regenval en is het moeilijker om wild te zien. Ook kunnen de temperaturen behoorlijk stijgen en zijn de wegen soms moeilijk begaanbaar door de regenval. Over het algemeen gaan reizigers dus liever in de droge periode naar Botswana.

We hopen dat we je enthousiast hebben gemaakt voor dit prachtige land! Ben je zelf in Botswana geweest en heb je nog goede tips? Deel ze met ons in de comments.

Dit artikel werd je aangeboden door Out in Africa, organisator van diverse Afrika reizen. Nicolas Letul, Concepteur in Paris, France

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*