Home > Reis thema's > Actieve reizen > Musthaves voor je outdoor weekend
Outdoor weekend

Musthaves voor je outdoor weekend

Weer of geen weer, de échte outdoor liefhebber, de die hard survivor, trekt er rustig een weekendje op uit. Koken en eten in de frisse buitenlucht, slapen in een tentje en overdag mountainbiken, hiken, klimmen, wandelen enzovoorts. Of je nu een weekend weg gaat of een week, bepaalde materialen en spullen moet je altijd meenemen. Wat heb je zoal nodig voor je outdoor weekend en wat zijn de absolute musthaves?

Wat heb je specifiek nodig?

Veel mensen slepen veel te veel spullen mee als ze op vakantie gaan. Voor een outdoor weekend kun je beter niet al te veel meenemen. De meeste producten zijn overbodige luxe, en daar moet je slepen we teveel mee als we op vakantie gaan of een weekendje weg zijn. Voor een outdoor weekend is het niet verstandig teveel mee te nemen. De meeste producten zijn overbodige luxe, en daar wil je niet mee lopen sjouwen natuurlijk!

Toch kun je niet alles thuislaten. Ga je een bepaalde sport uitoefenen, dan heb je daar uiteraard alles voor nodig. Jij weet het beste wat je allemaal nodig hebt voor je sport. Ga je klimmen, dan weet je precies welke touwen en haken je nodig hebt en hoeveel. Bijkomende zaken als een zakje magnesium voor aan je riem zullen niet ontbreken. De juiste klimschoenen ook niet.

Ga je mountainbiken, dan neem je behalve je fiets waarschijnlijk ook een reservewiel of bandenplakset mee. Gereedschap hoort ook bij deze uitrusting, net als een bidon of wielrenbroek.

De basics die iedereen nodig heeft

Naast de specifieke uitrusting zijn er ook altijd spullen die iedereen nodig heeft voor een outdoor tripje. Denk dan aan:

 • Tent. Er zijn allerlei soorten en maten. Kies praktisch en neem een lichtgewicht tent mee die niet te groot, maar ook zéker niet te klein is voor het aantal gebruikers.
 • Rugzak. Een stevige, comfortabele rugzak is prettig om allerlei losse spullen makkelijk te kunnen dragen.
 • Slaapzak en luchtbed/slaapmatje. Na een dag in de buitenlucht is het prettig om ‘s nachts warm en enigszins comfortabel te kunnen slapen.
 • Voedsel. Neem wat mueslirepen of snacks mee voor een snelle hap tussendoor. Niet teveel eten meenemen, er valt vast iets in de buurt te krijgen. Neem altijd eten mee dat makkelijk en snel te bereiden is.
 • Zaklamp. De kans bestaat dat je outdoor weekend op een locatie is waar extra of eigen verlichting gewenst is. Een zaklamp is dan hartstikke handig. Controleer voor je weggaat of de batterijen vol zijn. Of neem er eentje die door zonlicht wordt opgeladen. Een hoofdlamp is helemaal handig: zo heb je je handen vrij en kun je goed zien wat je doet.
 • Kleding: Neem niet teveel mee, maar zorg wel dat je je tegen de kou kunt beschermen. Je zal niet de eerste wandelaar zijn die in een korte broek met mooi weer de heuvels of bergen in trekt en vervolgens overvallen wordt door mist en kou! Laagjes kleding werken het best. Kies voor praktisch (schoenen, broek, jas) en niet voor modieus. Neem eventueel thermo-ondergoed mee, een sjaal, muts en handschoenen.

Musthaves die over het hoofd worden gezien

De basics zijn belangrijk, maar vaak ook niet de dingen die we vergeten. De volgende dingen worden echter nog wel eens over het hoofd gezien, terwijl ze wel heel handig zijn om mee te nemen tijdens je outdoor weekend.

 • EHBO doos. Behandel snel kleine wondjes en voorkom erger.
 • Mobiele telefoon. Nee, niet alle luxe van thuis hoeft mee, maar een mobiele telefoon kan zeer handig zijn in noodgevallen.
 • Zakmes of multitool. Altijd handig, voor gewone handelingen, maar ook voor onverwachte acties.
 • Bidon of waterflessen. Water is de eerste levensbehoefte van de mens. Voorkom uitdroging. Drinken uit een rivier of een meer is niet verstandig, dus neem je eigen water mee in één of meerdere bidons.
 • Aansteker. Ga niet proberen zelf vuur te maken voor het avondeten, neem gewoon een aansteker mee.
 • Waterdichte zak. Voorkom dat lucifers, aanstekers, pleisters en waardepapieren nat worden. Een waterdichte zak biedt hierbij uitkomst.

Natuurlijk zijn er nog meer outdoor weekend items die u mee kunt nemen. Vergeet geen toiletrol mee te nemen, een compas, uw fototoestel en verrekijker. Fijn weekend!

Dit artikel werd je aangeboden door Helly-Hansen.net, producent van outdoorkleding en sportkleding. 

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*