Home > Reistips > Feiten en fabels over een doorlopende reisverzekering
het afsluiten van een doorlopende reisverzekering

Feiten en fabels over een doorlopende reisverzekering

Het regelen van de reisverzekering is niet het leukste onderdeel van de voorbereidingen voor een verre reis, maar wel een noodzakelijk onderdeel. Op reis loop je namelijk hele andere risico’s dan in het dagelijks leven. Dan is het een prettig idee als je goed verzekerd bent. Reis je veel dan heb je waarschijnlijk een doorlopende reisverzekering. Maar weet je wel precies wat er gedekt is en wat niet? En wat er in de kleine lettertjes staat? In dit artikel lees je de belangrijkste feiten en fabels over een doorlopende reisverzekering.

Fabel: je kunt zo lang op reis als je wilt

Dat het een doorlopende reisverzekering is, betekent nog niet dat je doorlopend op reis kunt. Voor de meeste doorlopende reisverzekeringen geldt een maximale reisduur. Vraag dus altijd na hoelang een reis mag duren voor de dekking vervalt. Soms is het mogelijk om voor een toeslag een langere dekking af te sluiten.

Feit: voor gevaarlijke sporten heb je een aanvullend pakket nodig

De ene reisverzekering is de andere niet. Onderzoek dus goed welke reisverzekering je nodig hebt. Ga je duiken of op wintersport? Dan moet je dit apart verzekeren, omdat dit niet onder de standaarddekking valt. Wat gezien wordt als gevaarlijke sporten verschilt per verzekering. Het is dus verstandig om voor je avontuurlijke duik-, wintersport of outdoor-vakantie even in de kleine lettertjes te duiken en eventueel extra dekkingen af te sluiten.

Fabel: medische kosten worden gedekt door de zorgverzekering

De basiszorgverzekering dekt inderdaad medische kosten in het buitenland. Er zit alleen wel een addertje onder het gras: de vergoeding geldt voor het Nederlandse kostenniveau. Dat betekent dat als de medische kosten in het buitenland hoger zijn dan dezelfde kosten in Nederland, je het resterende bedrag zelf moet betalen. Voor een volledige vergoeding van medische kosten in het buitenland heb je een aanvullende zorgverzekering of reisverzekering nodig.

Feit: de basisdekking geldt voor Europa

In de meeste gevallen zijn reizen binnen Europa standaard gedekt met een doorlopende reisverzekering. Ga je echter buiten Europa op reis, dan is het vaak nodig om een extra werelddekking af te sluiten. Controleer wel eerst even welke landen er precies onder de Europadekking vallen. Dat verschilt namelijk per verzekering. Vaak is de dekking ruimer dan alleen de EU-landen. Ook landen als Turkije, Marokko, Tunesië en Egypte vallen vaak onder deze dekking.

Fabel: annuleren kan altijd

Moet je plotseling terug naar Nederland? Dan worden de kosten, onder voorwaarden, vergoed door de reisverzekering. Maar het annuleren van een vakantie valt niet binnen de dekking van de reisverzekering. Een annuleringsverzekering dekt die kosten wel. Bijvoorbeeld als je een been breekt vlak voor vertrek of als een familielid ernstig ziek wordt of onverwacht komt te overlijden. Ook vergoedt de annuleringsverzekering een deel van de kosten als de reis tussentijds onderbroken moet worden door een calamiteit. Maar vindt er bijvoorbeeld een aardbeving of andere natuurramp plaats, of moet de reis onderbroken worden door politieke onrusten, dan valt dit niet onder de annuleringsverzekering. In dat geval zal de reisorganisatie meestal zorgen voor een omboeking.

Genoeg redenen dus om voor vertrek nog even je reisverzekering onder de loep te nemen, ook als je een doorlopende reisverzekering hebt!

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

One comment

  1. Wat een handige post! Je hoort tegenwoordig zo veel verhalen over de reisverzekering en vooral dat je die MOET nemen om problemen te voorkomen. Handig om hierover een aantal feiten op een rijtje te hebben zodat je niet zelf alles uit hoeft te zoeken

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*