Home > Reistips > Hoe belastend is vliegen nu eigenlijk voor het milieu?
vliegen belastend voor milieu

Hoe belastend is vliegen nu eigenlijk voor het milieu?

De laatste tijd is hij weer veel in het nieuws: de milieuheffing op vliegtickets. De zogeheten “vliegtaks” wordt waarschijnlijk zo’n 7 euro per vliegticket. De heffing wordt pas in 2021 ingevoerd, maar nu al is er veel kritiek op. Met die 7 euro per ticket zou het milieu namelijk weinig opschieten, volgens experts. Hoe belastend is vliegen nu eigenlijk? En welke maatregelen kun je zelf nemen om je reis milieubewuster te maken?

De belasting van vliegen

Laten we beginnen met een voorbeeld. Wanneer je van Amsterdam naar New York vliegt, verzorg je daarmee een CO2 uitstoot van zo’n 1,77 ton. Dat zegt ons natuurlijk niet zoveel, dus waar kun je dat mee vergelijken?

1,77 ton CO2 komt ongeveer overeen met:

  • 2524 draaibeurten van de wasmachine;
  • 866 keer 10 minuten douchen;
  • 920 uur tv kijken;
  • 18% van het jaarlijks energiegebruik van een Nederlands huishouden.

Voor de meeste mensen zal het geen verrassing zijn dat vliegen zo’n zware belasting voor het milieu met zich meebrengt. Ook daar komt een deel van de kritiek vandaan. Want wat gaat die 7 euro belasting nu helemaal uit richten?

Daar staat natuurlijk tegenover dat je ergens moet beginnen. Het meest duurzaam blijft natuurlijk om helemaal niet te vliegen. Maar omdat dat niet altijd een optie is, kun je zelf ook dingen doen om je reis minder belastend te maken voor het milieu.

Wat kun je zelf doen?

Je kunt ook bij het boeken van je reis al rekening houden met de duurzaamheid van je reis. Ken je deze bijvoorbeeld al: een site voor vliegtickets vergelijken zoals Cheaptickets, maar die – gratis en voor niets – de CO2 uitstoot van jouw vlucht compenseert wanneer je via hen boekt?

Enne, niet alles hoeft in cijfertjes te worden uitgedrukt. Zet je bijvoorbeeld in een weekend, of een vakantiedag die je thuis doorbrengt, eens in voor het milieu. Ga aan de slag in je tuin, plant een boom, ruim een stuk berm bij jou in de buurt op. Zo geef je het milieu ook al iets terug.

De belasting voor natuur en milieu gaat natuurlijk ook een stuk verder dan de vliegreis. Er zijn talloze schrijnende voorbeelden van dieren die het slachtoffer zijn van de een of andere toeristische attractie. De olifanten in Thailand bijvoorbeeld, de dolfijnen waar je op tropische bestemmingen mee kunt zwemmen of de ezeltjes van Santorini.  

About Bert en Anneke Muller

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*