Home > Reistips > Waarheen op vakantie? Stappenplan voor het kiezen van een vakantiebestemming
vakantiebestemming-kiezen-waarheen-op-vakantie

Waarheen op vakantie? Stappenplan voor het kiezen van een vakantiebestemming

De wereld is groot en er is nog heel veel te ontdekken. De grote vraag is dan ook vaak: ‘’waar moet ik heen op vakantie?’’. Het liefst wil je dit jaar nog overal naartoe, maar dat gaat natuurlijk niet. Dus er moeten keuzes gemaakt worden. Wij geven je in deze blog enkele tips waar je rekening mee kan houden bij het kiezen van je volgende vakantiebestemming.

Wanneer ga je op vakantie?

Voordat je kunt bepalen waar je naartoe gaat op vakantie, moet je weten wanneer je vakantie hebt. Dit heeft natuurlijk te maken met wanneer je op vakantie wilt of kunt. Misschien ben je gebonden aan vaste periodes op je werk of heb jij alleen vakantie tijdens de schoolvakanties. Tijdens de schoolvakanties gaan er veel huishoudens op vakantie, dus ben jij niet gebonden aan het opnemen van vakantie binnen bepaalde tijden en houd jij niet van drukte, dan kun je misschien buiten de schoolvakanties op weg. Dit scheelt niet alleen in het aantal toeristen, maar vaak ook in de kosten.

Het aantal dagen vakantie

Het begint natuurlijk bij het aantal vrije dagen die  je wilt opnemen. Kun je maar 8 vakantiedagen opnemen dan gaat je voorkeur misschien eerder uit naar een vakantie dichter bij huis, omdat je dan waarschijnlijk minder reistijd kwijt bent in je korte vakantie. Terwijl je bij 3 of 4 weken vakantie waarschijnlijk eerder overweegt een verre reis te maken.

Uiteindelijk is er natuurlijk van alles mogelijk in een korte reistijd, maar vraag jezelf hierbij af: ‘’Is de langere reistijd het waard om voor een korte tijd op vakantie te zijn op deze plek?’’

Het doel – wat te doen op vakantie?

Nog een belangrijk onderdeel bij het kiezen van je volgende vakantiebestemming is het doel waarmee je op vakantie gaat. Stel voor jezelf een lijstje op met activiteiten die je wilt doen op jouw volgende vakantie. Wil je lekker relaxen, op het strand liggen en iedere avond feesten? Of wil je cultuur snuiven, wandelen in de natuur en heel veel lekker eten proberen? Op die manier kun je jouw wensen aan elkaar koppelen en op basis daarvan op zoek gaan naar een bestemming die bij jou aansluit.

Door te kijken naar je doelen en wensen samen met het aantal dagen dat je op vakantie wilt, kom je tot de conclusie dat je met deze vakantiebestemming misschien beter dichtbij huis kunt blijven of juist voor een verre reis kunt kiezen. Het is dus belangrijk om voor jezelf vast te stellen wat je wilt doen op vakantie.

Het weer op de vakantiebestemming

Het weer is voor veel mensen ook een grote afweging, maar laat je niet té snel afschrikken door bijvoorbeeld een regenseizoen. Veel verschillende landen hebben een regenseizoen, maar dit betekent niet dat het een heel seizoen alle dagen de hele dag regent. Tijdens mijn reis naar Cuba in augustus regende het bijvoorbeeld 1 á 2 uur aan het einde van de dag en de rest van de dag was het schitterend weer. Voor Bali geldt eigenlijk hetzelfde, tijdens onze reis naar Bali in oktober waren de regenbuien op één hand te tellen en duurden ze maximaal 10 minuten. Het is natuurlijk goed om rekening te houden met het weer, maar laat je niet direct afschrikken.

Het is dan ook goed om voor jezelf in grote lijnen te bepalen wat je wilt doen tijdens de vakantie. Op die manier kun je waarschijnlijk diverse bestemming uitsluiten van je lijstje.

De kosten voor de vakantie

Niet geheel onbelangrijk is het budget dat je over hebt voor de vakantie. Je kunt acties in de gaten houden, maar dan kun je vaak niet zelf de vakantiebestemming kiezen. Daarnaast zijn deze acties vaak geldig voor op korte termijn. Hartstikke leuke deals, maar minder handig voor het plannen van een vakantie.

Ben je toch meer van de planning, houd dan rekening met de periode waarin je reist. De periode waarin je reist, kan vaak een groot verschil maken voor bepaalde kosten zoals een hotel of een huurauto. Ook zijn er vliegtuigmaatschappijen die soms ver van tevoren kortingen aanbieden op vliegtickets, hierop kun je vaak ook goed besparen.

De volgende vakantiebestemming kiezen

Dit zijn de tips waar wij rekening mee houden als wij een nieuwe vakantiebestemming kiezen. Op deze manier kan ik gemakkelijk bestemmingen wegstrepen van mijn lijstje, maar soms kom ik op deze manier ook op nieuwe bestemmingen die ik eerste instantie niet in gedachte had. Het is elke keer weer een verrassing waar we naartoe gaan.

Heb jij jouw keuze voor een volgende vakantiebestemming al gemaakt? Welke afwegingen maak jij bij jouw keuze voor een nieuwe vakantie? Laat het me weten in de comments, het is altijd leuk om meer inspiratie op te doen! Heb je besloten dat je gaat voor een actieve vakantie, lees dan deze 5 zaken voor een actieve vakantie. Je kunt Need to Travel ook volgen op Instagram, Facebook of Pinterest.

About Iris Rietveld

Mijn naam is Iris Rietveld. Ik ben dol op reizen, eten en fotografie. Het liefst combineer ik ze alle drie en ben ik het hele jaar op pad om nieuwe plekken te ontdekken. Verre reizen, maar ook dichtbij huis heb ik het prima naar mijn zin. Je kunt het zo gek niet bedenken of het staat op mijn reis bucketlist om te zien, te proeven of een mooi plaatje te schieten. En die verhalen deel ik dan weer graag met anderen om mensen te kunnen inspireren tot nieuwe reisideeën! Iedere week kun je een nieuwe reisblog van mij vinden op Need to Travel. Mijn motto: ‘’Je kunt niet genoeg mooie ontdekken in het leven.’’.

2 comments

  1. Leuke en handige tips! Er zijn inderdaad altijd veel factoren die mee kunnen wegen voor je een vakantie kiest. Soms weten wij precies waar we heen willen, en dan ligt je focus daar op.

    Ik boek ook wel eens trips door gewoon te kijken wat er op dat moment super goedkoop is. Zo vlogen we een keer voor een tientje pp op en neer naar Nis in Servië. De balkan beviel ons sowieso, dus we hoefde er niet lang over na te denken. Het was een onvergetelijke trip! Een geweldig land met de liefste mensen.

    Groetjes,
    Lesly
    Les in Wonderland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*